Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Υπάρχει λόγος που το Άργος δεν δίνει τις κυκλοφορίες για Αθήνα-Πειραιά;

 Η ενημέρωση στην Περιφέρεια είναι στο περιθώριο. Σε εποχές που η έντυπη δημοσιογραφία περνάει την ισχυρότερη κρίση από καταβολής του ελληνικού Τύπου σε περίοδο ειρήνης, αυτή η κρίση φαντάζει μεγαλύτερη για τα περιφερειακά έντυπα. Σε μέιλ που λάβαμε από μια κυρία, δημοσιογράφο τού Βόλου, υπάρχουν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Μια από αυτές: ότι οι πωλήσεις των αθηναϊκών εφημερίδων στην
Περιφέρεια είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες σε Αθήνα-Πειραιά και συνεπώς, όπως υπονοείται στο κείμενο, ένας ισχυρός και ενισχυμένος Τύπος «εκτός των τειχών» δεν είναι προς το συμφέρον των εφημερίδων του Κέντρου. Αν και σε εποχές που οι ισχνές αγελάδες του Τύπου, πανελλαδικά και όχι μόνο στην Περιφέρεια, κινδυνεύουν με πλήρη αποστέωση (και έντυπα φυτοζωούν ή κλείνουν), δεν υπάρχει χώρος για «εσωτερικές» έριδες, δημοσιεύουμε το κείμενο, το οποίο η συντάκτρια υπογράφει με αρχικά, αλλά στο ι-μέιλ εμφανίζεται πλήρως το ονοματεπώνυμο:

Όταν οι «Αθηναίοι»  μπήκαν στο παιχνίδι...

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα για την επιδότηση του περιφερειακού Τύπου με 4.000.000€. Μια κίνηση σοβαρή, που γίνεται σε όλο τον πλανήτη, και η μεγάλη στροφή, είναι πλέον προς την τοπική ειδησεογραφία. Ακόμη και η μεγάλες πλατφόρμες, όπως Google και facebook, δημιούργησαν ειδικά ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των Local newsrooms. Ξαφνικά ο περιφερειακός Τύπος και οι επιδότηση ξεχάστηκαν. Μπήκαν οι «Αθηναίοι» στο παιχνίδι και ανακοινώθηκε μια γενική επιδότηση για τον Τύπο, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων σε κάθε μέσο.
Όλη η συζήτηση πλέον  γίνεται μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και αθηναϊκών εφημερίδων με το γνωστό αποτέλεσμα της ακύρωσης της επιδότησης. Γιατί άραγε αυτή η απαξιωτική συμπεριφορά προς τα Μέσα της Περιφέρειας; Μα είναι πολύ απλό. Το ψωμί των αθηναϊκών εφημερίδων είναι στην Περιφέρεια. Δεν απορείτε που απαίτησαν από το πρακτορείο Άργος να μη δίνει στοιχεία από την περιφέρεια και Αθήνα –Πειραιά, όπως παλιά, και δίνει μόνο πανελλαδικά;
Γιατί, επαναλαμβάνω, το ψωμί  των αθηναϊκών εφημερίδων είναι η επαρχία  και ο «φόβος» οι τοπικές εφημερίδες! Για θυμηθείτε, ή δείτε, τα στοιχεία κυκλοφορίας από διάφορες εφημερίδες  των Αθηνών με τον τότε διαχωρισμό: 1.000 φύλλα Αθήνα-Πειραιά και 3.000 στην επαρχία, 2000 φύλλα  Αθήνα-Πειραιά και 5.000 στην επαρχία.
Όσο δε για κάποιους δημοσιογράφους των Αθηνών που εκφράζονται απαξιωτικά για συναδέλφους τους με την έκφραση «σαν επαρχιώτης δημοσιογράφος»,  πρώτα ας θυμηθούν από πού ξεκίνησαν οι μεγάλοι διευθυντές και εκδότες εφημερίδων των Αθηνών και μετά να ανάψουν μια λαμπάδα που δεν κατεβαίνουν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας στην Αθήνα να δείξουν τη σημαίνει δουλειά για τρεις, τι σημαίνει ρεπορτάζ, ταπεινότητα και αξιοπρέπεια.

Ε.Γ