Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020

Το Ελληνικό καλοκαίρι με... 50ντάρες που «Επιστρέφουν γυμνές»

ΚΑΙ, ΙΣΩΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΣΙΛΟΥΕΤΕΣ

Ο «Πασατέμπος» έχει την εξαιρετική ικανότητα να είναι πάντα –μα πάντα!– επίκαιρος μέσα από την παλαιότητά του! Αυτή τη φορά αναδεικνύει με το αρχειακό, έντυπο, υλικό του μια από τις λέξεις των ημερών, που εμφανίζεται συχνότερα λόγω κορωνοϊού, απαγορεύσεων και συναθροίσεων στη Μύκονο και αλλού: «Καλοκαίρι», το «Ελληνικό καλοκαίρι» κατ' επέκταση! Ο Άγγελος Μενδρινός μας παρουσιάζει
στο μπλογκ του το πώς το εικονογραφούσε ο περιοδικός Τύπος κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Επιλέγει ενδεικτικά εξώφυλλα όλων των δεκαετιών από εκείνη τού 1940 (λίγο πριν από την κήρυξη του πολέμου) έως του ’90. Όλα με κουκλάρες της εποχής τους και ένα από αυτά (του μη λαϊκού Ταχυδρόμου) με θέμα τις 50άρες που «Επιστρέφουν γυμνές» (μια προσπάθεια του περιοδικού του ΔΟΛ να διασωθεί ψαρεύοντας σε πιο λαϊκό κοινό, αλλά μάταια).

Ποιες είναι αυτές οι όμορφες κυρίες που εικονίζονται στο εξώφυλλο του «Τ»; Αξίζει ένα κλικ στο λινκ τού τέλους του κειμένου. Εκεί, πέρα από τα εξώφυλλα κάθε δεκαετίας, θα βρείτε μια σειρά από δουλειές σπουδαίων σκιτσογράφων (αυτών που έκαναν τις ονομαζόμενες «κοινωνικές γελοιογραφίες»), όλες για το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και μία του Βασίλη Χριστοδούλου, ίσως τις καλύτερης πένας (ή μία από τις καλύτερες) στο σκίτσο γυναικείων σωμάτων. 

Από τα πολλά εξώφυλλα του θέματος στο pasatempo.wordpress διαλέξαμε ένα από τη δεκαετία τού ΄80. Είναι η εποχή που ο Τύπος «λύνεται» ως προς τα άλλοτε «ακατάλληλα» θέματα. Γι' αυτό επισημάναμε με τον κόκκινους κύκλους δύο «χτύπημα» στο Φαντάζιο, που προϊδεάζουν για το τι θα βλέπαμε στον Τύπο (και όχι μόνο τον περιοδικό) τα επόμενα χρόνια: Το ένα είναι οι «Μοιχαλίδες από τα θρανία» και το άλλο «Βία-σεξ ναρκωτικά στις πανσιόν της Αθήνας».
Δείτε εδώ το θέμα.