Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Σεξισμός (και κατά ανδρών!) στα μίντια

ΟΤΑΝ Ο ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μιλάμε για «σεξισμό» στο καθόλου έξυπνο, αλλά πολύ εξυπνακίστικο μήνυμα με τον Χρήστο Λούλη. Αλλά βέβαια, υπάρχουν στον δημόσιο λόγο και στη δημόσια ακρόαση πολύ χειρότερα σεξιστικά σχόλια. Στην κορωνίδα  βρίσκεται η αξεπέραστη χυδαιότητα με τον Λιάγκα και το παρεάκι του. Αλλά
γι' αυτή γράφτηκαν/ειπώθηκαν/ακούστηκαν πολλά. Στη συνείδηση του κόσμου έχουν καταδικαστεί και ας συνεχίζεται ανεμπόδιστα η εκπομπή τους με πλήρες το παρεάκι τού σεξιστικού χαβαλέ σε βάρος ενός κοριτσιού που δέχτηκε ολοκάθαρα (και βρώμικη, φυσικά!) σεξουαλική επίθεση...

Όμως, υπάρχει και ο σεξισμός κατά ανδρών. Κάποιες φορές χοντροκομμένος και χυδαίος, που ασκείται από αναγνωρίσιμους, αλλά καμιά θύελλα δεν ξεσηκώθηκε. Θυμόμαστε κάτι που είχε πει/κάνει στο ραδιόφωνο ο Μάνος Βουλαρίνος, με το προσβλητικό... χιούμορ του και για το οποίο  είχαμε γράψει με λεπτομέρειες.

¨Ηταν εποχή κινητοποιήσεων των αγροτών, στις αρχές του 2016. Ο... ευφυής χιουμορίστας (ευφυής και τσεκουράτος που σε κάνει να γίνεσαι ένα με το πάτωμα από τα γέλια) αφού έβαλε ένα ραδιοφωνικό γκάλοπ αν είναι σωστό να χαϊδεύουμε τους αγρότες πριν ή μετά τις εκλογές– ή κάτι τέτοιο–, μετάδωσε ηχητικό στο οποίο ακουγόταν αγρότης να λέει «Θα ξεράνουμε την Ελλάδα για να πάρουν το μήνυμα». Ο Βαλαρίνος πήρε το σοβαρό του και κατακεραύνωσε τον αγρότη. Ότι νοιάζεται μόνο για την πάρτη του, ότι δεν τον ενδιαφέρει αν πληγούμε όλοι οι άλλοι, αν καταστραφεί η οικονομία και διάφορα τέτοια. Δικαίωμά του να κάνει κριτική – και μπορεί από μια άποψη να έχει το δίκιο του. Όμως ούτε δίκιο ούτε δικαίωμα είχε για τη συνέχεια.

«Θέλουμε γυναίκες»

Η σεξιστική χυδαιότητα ήρθε λίγο μετά όταν, με αφορμή το γκάλοπ περί χαϊδέματος, ανέφερε (δήθεν;) μήνυμα ακροατή που έλεγε ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τους αγρότες γιατί είναι χωρίς γυναίκες (και τι μπορεί να συμβεί τότε…)

Το (δήθεν;) μήνυμα ήταν το προοίμιο της χυδαιότητας που είχαν ετοιμάσει ο Βουλαρίνος και οι συνεργάτες του. Επρόκειτο για ηχητικό από ομιλία γυναίκας, προφανώς βουλευτίνας, σε μπλόκο (με υποσχέσεις συμπαράστασης στους αγρότες) και πάνω στο λόγια της μονταρίστηκε ανδρική φωνή, δήθεν αγρότη, που φώναζε «Θέλουμε γυναίκες!» Αρκετά αργότερα για να εμπεδώσουμε το σεξιστικό ηχητικό, είπε ότι ακροατής ρωτάει αν η φωνή «Θέλουμε γυναίκες» ανήκει στον Τάκη Χατζή.

Όχι, κανένας χαμός δεν έγινε τότε για το χιούμορ του Βουλαρίνου.