Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Απειλές κατά της ζωής Βορειοϊρλανδών δημοσιογράφων

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ NUJ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ καλεί τους συναδέλφους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους  στους δημοσιογράφους στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν στοχοποιηθεί από παραστρατιωτικές ομάδες αντιμετωπίζοντας σωρεία εκφοβιστικών
απειλών, ακόμα και κατά της ίδιας τους της ζωής. Στις 19 Μαΐου δημοσιεύθηκε δημόσια  δήλωση αλληλεγγύης στα πρωτοσέλιδα τριών ημερήσιων εφημερίδων «Belfast Telegrap», «Irish News» και «New letters», με την οποία εφημερίδες, βουλευτές και κοινοτικοί ηγέτες στηρίζουν τους βαλλόμενους δημοσιογράφους, επειδή προέβησαν σε αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση παραστρατιωτικών ομάδων.
Ο Seamus Dooley (φωτό), Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων NUJ, δήλωσε:

«Στο παρελθόν το συνδικαλιστικό κίνημα κατέβαινε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για τις απειλές που δέχονταν οι εργαζόμενοι. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα βασιζόμαστε στις εφημερίδες, για να επισημάνουμε τις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι. Συνεργαστήκαμε με εκδότες και με τα μέλη μας, που δέχθηκαν αυτές τις απειλές και διασφαλίσαμε την υποστήριξη ενός αντιπροσωπευτικού μέρους της κοινωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Χαιρετίζουμε με θέρμη τη σθεναρή στάση των πολιτικών και κοινοτικών ηγετών και ευελπιστούμε ότι οι δημοσιογράφοι θα επιχειρήσουν πάλι να φέρουν εις πέρας το έργο τους, με ασφάλεια, για λογαριασμό της κοινής γνώμης».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ενώνει τη φωνή της με το μέλος της, την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων NUJ και καλούν τους δημοσιογράφους μέλη των Ενώσεων σε όλο τον κόσμο, να συνυπογράψουν την ηλεκτρονική έκκληση για τον τερματισμό των απειλών που δέχονται οι συνάδελφοι στη Βόρεια Ιρλανδία.