Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Αυτό που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ούτε η ηρωποίηση ούτε η απαξίωση για τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ο λοιμωξιολόγος ολοκλήρωσε το έργο του ως σύμβουλος κυβέρνησης και λαού και αποχώρησε σεμνά –σεμνός ο ίδιος. Μια δουλειά του ανατέθηκε και αυτήν τη δουλειά διεκπεραίωσε με
συνέπεια, επιστημονική πληρότητα και υπομονή –τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μακάρι να μη χρειαστεί να επανέλθει· και δεν ξέρουμε, εφόσον χρειαστεί, αν θα δεχτεί ύστερα από το «ξύλο» που έφαγε. Το έχουμε ξαναπεί: όχι μόνο από δημοσιογράφους ή πολιτικούς αλλά και από την επιστημονική κοινότητα.

Ο Τσιόδρας άντεξε με πραότητα –που δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου– την πίεση της ευθύνης (φανταστείτε τη θέση του και την στοχοποίησή του αν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά), τις πλάγιες ή ευθείες επιθέσεις, τις ειρωνείες (ακόμα και για την ευσυγκινησία του), τις αμφισβητήσεις. Άντεξε και την ανοησία τής συνωμοσιολογίας, που ενέταξε και αυτόν στους σκοτεινούς μηχανισμούς «παραπλάνησης»! Γενικά, έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει αφήνοντας θετικές εντυπώσεις στην πλειονότητα του «ακροατηρίου» του. Σύνδεσε το όνομά του με την πανδημία που σημάδεψε τον τόπο, μαζί με τον πλανήτη ολόκληρο, ανατρέποντας τη ζωή μας.

Δεν χρειάζεται να τον βάλουμε σε βάθρο επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του. Απλώς να θυμόμαστε ότι σε αυτόν τον τόπο, το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου ούτε αυτονόητο είναι ούτε συμβαίνει πάντοτε.