Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Δημοσιογράφοι ζαχαροπλάστες…

Η πόρτα της δημοσιογραφίας ήταν για δεκαετίες ανοικτή για να μπαίνει νέο αίμα, κάποτε σε βαθμό υπεραιμίας. Βέβαια, δεν περνούσαν την είσοδο πάντα νέοι με την κατάλληλη στόφα για να πιάσουν μολύβι (κυρίως) ή μικρόφωνο και να το τιμήσουν. Τώρα η ίδια πόρτα παραμένει ανοικτή για να βγαίνουν. Και δεν πρόκειται για το ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι –αυτό θα ήταν
εν μέρει καλό και θα λεγόταν «αξιοκρατία». Προς το ταμείο ανεργίας και προς την έξοδο για αναζήτηση άλλων επαγγελμάτων, οδηγούνται και άξιοι –σε κάποιες περιπτώσεις πανάξιοι– βρίσκοντας ευκαιριακές επαγγελματικές διεξόδους, όπως, για παράδειγμα, είναι το ντιλίβερι, κάτι που μάθαμε με μια πραγματική ιστορία που αποκάλυψε πριν δύο χρόνια ο Harddog.

Τώρα μαθαίνουμε για δυο συναδέλφους που άφησαν τη δημοσιογραφία και έπιασαν τη ζαχαροπλαστική. Ο ένας το έκανε πρόσφατα, εγκαταλείποντας την αθλητική εφημερίδα στην οποία εργαζόταν και από την οποία γίνονταν απολύσεις. Τότε προσφέρθηκε να είναι αυτός που θα απολυθεί, εισπράττοντας την αποζημίωση, και όχι κάποιος άλλος από το τμήμα του, αφού είχε πάρει την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική!

Ο άλλος είναι παλαιότερος, καταξιωμένος και πολύ καλός στον τομέα του, γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας με παλαιότερα «πρώτο» όνομα στις εφημερίδες και στην τηλεόραση. Εδώ και κάποιους μήνες ζήτησε τη διαγραφή του από τον τομέα υγείας του ΕΔΟΕΑΠ αφού καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ. Εργάζεται σε ζαχαροπλαστείο και αν τα γλυκά του είναι τόσο καλά όσο τα κείμενά του, τα συστήνουμε χωρίς επιφυλάξεις. Από τα καλύτερα γραπτά σε σύνταξη, συνέπεια και εγκυρότητα.

Διεθνής καριέρα

Βέβαια, ο δρόμος Δημοσιογραφία-Ζαχαροπλαστική έχει ανοίξει πολύ πιο πριν και φαίνεται ότι είναι βατός για τον κλάδο! Η Δέσποινα Αντύπα, δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, μετά το κλείσιμο της εφημερίδας άλλαξε επαγγελματική ρότα. Παρακολούθησε μαθήματα ζαχαροπλαστικής και, μάλιστα, προχώρησε τόσο που δημιούργησε και διαδικτυακή επιχείρηση με ελληνικές γεύσεις, τη «le macaron grec», η οποία παρασκευάζει μακαρόν ύστερα από παραγγελία. Αργότερα δούλεψε σε μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχεία του Βελγίου.