Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Πώς εξηγείται η άνοδος του ethnos.gr

«ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΪΤ»

Το έντυπο Έθνος έσβησε βουλιάζοντας κυκλοφοριακά, αν και προσπάθησε να «παίξει» με ένα νέο πρόσωπο, με δημοσιογραφικό ύφος κάπως διαφορετικό. Αλλά ήδη από το πρόσφατο παρελθόν του στον Πήγασο ήταν μια πληγωμένη εφημερίδα, ένα «κουτσό άλογο» στο οποίο πόνταρε, με λανθασμένη επιλογή, ο Ιβαν Σαββίδης, όπως είχαμε γράψει εδώ  (απορώντας!) τον
περασμένο Ιούλιο. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό Έθνος δουλεύτηκε πολύ, άλλαξε σχήματα, επένδυσε στη συνέπεια και πέτυχε σταδιακή άνοδο, η οποία τον τελευταίο καιρό έγινε αλματώδης. Νομίζουμε, αν δεν κάνουμε λάθος, ότι το προηγούμενο μεγάλο άλμα ήταν όταν ενέσκηψαν τα δραματικά γεγονότα στο ποδόσφαιρο, με τη βαριά ποινή σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Γεγονότα τα οποία, βέβαια, είχαν και πολιτικές προεκτάσεις. Το δεύτερο άλμα έγινε αυτές τις μέρες, με την πανδημία, πότε – όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που λάβαμε–  «σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Analytics, 7.348.731 μοναδικοί χρήστες εμπιστεύτηκαν τον Μάρτιο το ethnos.gr».

Το ηλεκτρονικό Έθνος δεν είναι φυσικά, άψογο. Έχει και αυτό της αξεπέραστες ιώσεις του Διαδικτύου. Ανάμεσά τους, τα μικρά λάθη (ούτε εμείς τα αποφεύγουμε) που δεν τα βρίσκεις εύκολα στις εφημερίδες γιατί εκεί υπάρχει ο τερματοφύλακας-διορθωτής που τα πιάνει όλα, ή τα περισσότερα. Όμως το ethnos.gr, πέρα από κάποια εγγενή τού Διαδικτύου μειονεκτήματα, έχει αυτό που αναφέραμε πιο πάνω: δημοσιογραφική συνέπεια, την οποία απεμπόλησαν κάποιοι άλλοι, ισχυροί διαδικτυακά (και όχι μόνο), αλλάζοντας ελαφρώς πλεύση την οποία εξασκημένα μάτια (και... αυτιά) μπορούν να δουν (και να ακούσουν). Ένα πρόχειρο παράδειγμα που είχαμε επισημάνει εδώ, παραθέτοντας αντιγραφές (σκρινσότ) από ιστοσελίδες, ήταν το πώς κάλυψαν τα Μέσα τη δίκη της Χρυσής Αυγής και πώς προβλήθηκε η απολογία Μιχαλολιάκου την οποία το ηλεκτρονικό Έθνος ανάδειξε όσοι λίγα σάιτ.

Απαραίτητη διευκρίνηση: Δεν μας δένει τίποτα με το Έθνος, δεν γνωρίζουμε προσωπικά κάποια από τα παιδιά που ηγούνται ή δουλεύουν εκεί και, θα το ξαναπούμε, δεν το βρίσκουμε άψογο. Το βρίσκουμε όμως ενεργητικό και συνεπές σε μια εποχή που η συνέπεια (και η σταθερότητα) στην Ενημέρωση δεν είναι αυτονόητη.

 ** Πιο κάτω  το δελτίο Τύπου που λάβαμε,  από το Γραφείο Τύπου του εκδοτικού Οργανισμού, και το οποίο αναφέρεται στην άνοδο επισκεψιμότητας του σάιτ (τα μαύρα έντονα γράμματα είναι δικά μας):

«Από τις πρώτες ημέρες εξάπλωσης της πανδημίας, το ethnos.gr βρέθηκε δίπλα στα γεγονότα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης μερίμνησε για την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των αναγνωστών.
Για την καλύτερη και πιο άμεση κάλυψη της ειδησεογραφίας σχετικά με τον κορονοϊό, δημιουργήθηκε συμπληρωματικό microsite με όλες τις εξελίξεις της πανδημίας λεπτό προς λεπτό, αρθρογραφία από ειδικούς, πίνακες με την εξέλιξη της νόσου και χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες.
»Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα, το αναγνωστικό κοινό έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ethnos.gr χαρίζοντας ένα νέο ρεκόρ που πιστοποιεί τη δυναμική και τον χαρακτηρισμό του ταχύτερα αναπτυσσόμενου ειδησεογραφικού site.
»Σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Analytics, 7.348.731 μοναδικοί χρήστες εμπιστεύτηκαν τον Μάρτιο το ethnos.gr για την ενημέρωσή τους σημειώνοντας αύξηση 76,75% συγκριτικά με το ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα με 4.157.575 μοναδικούς χρήστες.
Πιστός στην υπόσχεσή του για επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία, ο Εκδοτικός Οργανισμός του Εθνους κατευθύνεται προς τη ψηφιακή εποχή διατηρώντας ταυτόχρονα την κληρονομιά και τις αξίες ενός ιστορικού τίτλου».