Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Αυτοί τρέχουν, ο πλανήτης αδημονεί

Τρέχουν για το εμβόλιο, τρέχουν για το φάρμακο, ανατρέπονται οι προβλέψεις γα τον χρόνο της εμφάνισής τους, ανοίγουν παράθυρα αισιοδοξίας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. «Η μάχη για την για την πατέντα και για τα κέρδη», λένε. Ας τα βρουν και ας κερδίσουν. Σημασία έχει ο
άνθρωπος και το ανθρώπινο είδος που αποδεκατίζεται από τον ιό –και έπεται ο αποδεκατισμός από τα οικονομικά επακόλουθα. Μέσα στη γενική μουντίλα υπάρχει και τα αισιόδοξα σενάρια. Ένα από αυτά, όπως διαβάζουμε:
«Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκφράζουν την ελπίδα ότι το δικό τους εμβόλιο κατά του COVID-19, που πρόκειται να αρχδίσει κλινική δοκιμή σε 500 ασθενείς τις επόμενες ημέρες, πιθανώς να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο».

Τρέχουν και οι Γερμανοί, καθώς το υπό κατασκευή «εμβόλιο της εταιρείας CureVac αναμένεται να εισέλθει στη φάση της κλινικής δοκιμής τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο, σε περίπου 100 εθελοντές».

Από την άλλη, γίνεται αγώνας δρόμου για το φάρμακο κατά του κορωναϊού: «Η ιαπωνική Fujifilm Holdings Corp. ανακοίνωσε ότι η δική της "πρόταση", το αντιγριπικό σκεύασμα Avigan, πρόκειται να μπει στο δεύτερο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19, στις ΗΠΑ».

Ο πλανήτης περιμένει μα αγωνία, την στιγμή που τα φρικτά στατιστικά ανθρώπιων απωλειών αναβαίνουν σαν βελόνα χιλιομετρητή φόρμουλας που επιταχύνει.