Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Χατζηνικολάου: Φήμες για ισχυρούς και πάμπλουτους μεγαλοεκδότες...

...ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ – ΕΝΤΟΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ενισχύστε τις εφημερίδες τώρα, διαφορετικά πολλές θα κλείσουν άμεσα. Αυτό ανέφερε  με καταγγελτικό και πολύ έντονο τρόπο (θυμωμένο θα λέγαμε!) ο Νίκος Χατζηνικολάου στο περίπου δεκάλεπτο (περί τα επτά λεπτά στο πρώτο ημίωρο και αρκετά στο δεύτερο) που αφιέρωσε
στη ραδιοφωνική εκπομπή του μιλώντας για την επείγουσα ανάγκη στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης και ιδιαίτερα των εφημερίδων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ολιγωρία τού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ («κύριε Πέτσα, ακόμα περιμένουμε να δούμε τα μέτρα, πότε σκοπεύετε να τα πάρετε, αφού κλείσουν οι εφημερίδες;»), παρέθεσε τα ανά χώρα στοιχεία για τον τρόπο που ενισχύθηκαν οι εφημερίδες σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία κ.ά., ενώ έκανε λόγο για φήμες που κυκλοφορούν («ελπίζω και εύχομαι με μην ισχύουν») ότι κάποιοι «πάμπλουτοι μεγαλοεκδότες» δεν θέλουν να υπάρχουν εφημερίδες «που διευθύνονται από πραγματικούς εκδότες». Γι αυτό το τελευταίο, η αναφορά του ήταν η εξής:

«Ελπίζω και εύχομαι να ακούνε στο Μέγαρο Μαξίμου και να παρέμβουν, να δώσουν λύση. Γιατί κυκλοφορούν και διάφορες φήμες ότι ίσως κάποιοι ισχυροί και πάμπλουτοι μεγαλοεκδότες θα προτιμούσαν να δουν τις μικρότερες εφημερίδες, δηλαδή αυτές που είναι κατ’ ουσίαν οι πιο αντικειμενικές, αυτές που δεν εξαρτώνται από συμφέροντα, αυτές που διευθύνονται από πραγματικούς εκδότες που δεν κάνουν άλλες δουλειές και δεν προωθούν άλλες δουλειές, να κλείνουν. Ελπίζω και εύχομαι να μην ισχύει αυτό και να το αποδείξει με τη στάση της, στηρίζοντας τον Τύπο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Κύριε πρωθυπουργέ, σας συμφέρει»

Ο συνεκδότης της Real News τόνισε από το μικρόφωνο του Real fm ότι οι εφημερίδες  αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Τύπου «και κινδυνεύουν πολλές από αυτές να κλείσουν».

«Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ληφθεί μέτρα. Εμείς κοιμόμαστε και πρέπει να ξυπνήσουμε» είπε και απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης, κύριε πρωθυπουργέ, καλημέρα σας. Στηρίξτε τις εφημερίδες –μόνο όφελος θα έχετε. Σας συμφέρει να γράφουν αξιόπιστα και έγκυρα όσοι ενημερώνουν τους πολίτες. Σας συμφέρει να μην ενημερώνονται από τα τρολ του Διαδικτύου. Σας συμφέρει να μείνουν ανοικτές οι εφημερίδες. Συμφέρει στη Δημοκρατία μας να υπάρχει πολυφωνία, να υπάρχει αξιοπιστία, να υπάρχει κατά το δυνατόν αντικειμενικότητα. Και δυστυχώς το αρμόδιο υπουργείο ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τίποτα. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό».

«Θα το χρεωθείτε, κύριε Πέτσα»

Αμέσως μετά έκανε δεύτερη ονομαστική αναφορά στον Στέλιο Πέτσα: «Καλημέρα κύριε Πέτσα, καλημέρα κύριε υπουργέ, περιμένουμε άμεσα να ανακοινώσετε τις επόμενες ημέρες μέτρα στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης και ιδιαίτερα των εντύπων, ιδιαίτερα εφημερίδων. Κάθε τι άλλο οδηγεί στο κλείσιμο των εφημερίδων. Και να ξέρετε ότι θα το χρεωθείτε εάν οδηγηθείτε στην απραξία».

«Ξύπνησε ο κομμουνιστής μέσα τους»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μίλησε και ως πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και προσυπέγραψε τις προτάσεις της ΕΣΗΕΑ, ενώ έκανε ειρωνική αναφορά για τον «κομμουνιστή που ξύπνησε μέσα τους»:

«Αν και πρόεδρος τη ΕΙΗΑ, της Ένωσης των ιδιοκτητών των εφημερίδων, σας λέω να μην εφαρμόστε τις δικές μας προτάσεις. Εφαρμόστε τις προτάσεις της ΕΣΗΕΑ, εφαρμόστε τις προτάσεις των δημοσιογράφων, αν δεν θέλετε να ταυτιστείτε με τους ιδιοκτήτες. Γιατί έχουμε και τέτοια φαινόμενα: σε κεντροδεξιά κυβέρνηση κάποιοι να φοβούνται μήπως τους πουν ότι θα ταυτιστούν με τους ιδιοκτήτες. Ξύπνησε ο κομμουνιστής μέσα τους».

Ποιοι είναι οι μεγαλοεκδότες;

Το φάσμα «μεγαλοεκδότες» που «κάνουν και άλλες δουλειές», στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου, περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα, που εύκολα αναγνωρίζονται, αλλά υποθέτουμε ότι στο μυαλό του προσδιόριζε ορισμένα στα οποία και άλλες φορές έχει αναφερθεί. Πριν από δυόμισι χρόνια, το φθινόπωρο του 2017, με αφορμή την επιβολή του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, είχε επικαλεσθεί πάλι τον κίνδυνο κλεισίματος των εφημερίδων («όλων», είπε) όπως είχε γράψει ο Harddog, παραθέτοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα.  Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα απευθυνόμενος σε τρίτους, προφανώς κυβερνώντες:

«Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα υπάρχει ΕΔΟΕΑΠ αφού επιβάλλετε τον φόρο. Γιατί απλούστατα θα κλείσουν όλες οι εφημερίδες, όλες όμως. Εκτός αν κάποιος από τους ισχυρούς του Τύπου, αυτούς δηλαδή που τα χρήματα έρχονται από τις άλλες δουλειές που κάνουν –από βιομηχανίες, από καράβια, από άλλα πράγματα– αποφασίσει να γίνει χορηγός του ΕΔΟΕΑΠ, οπότε θα του βάλουν, φαντάζομαι, και πανό με το όνομά του έξω από το κτίριο του Οργανισμού».