Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

Η άρνηση εκδότη στην ιδέα για αναστολή κυκλοφορίας εφημερίδων

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ – ΤΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ – ΤΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο αθλητικός Τύπος ξεψυχάει από χρόνια, αλλά δεν πεθαίνει. Μια «μυστήρια δύναμη» κρατάει τις επτά αθλητικές εφημερίδες στη ζωή, μολονότι είναι θέμα αν υπάρχει κάποια, όχι που να μην μπαίνει μέσα, αλλά
τουλάχιστον να βγάζει τα έξοδά της. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και θάνατοι ημερήσιων αθλητικών εφημερίδων. Τρεις έκλεισαν από τα μέσα του 2017: κατά σειρά η Goal News, η Γάτα και ο Γαύρος. Οι δύο τελευταίες απορροφήθηκαν από τον Πρωταθλητή –ή Κόκκινο Πρωταθλητή όπως μετονομάστηκε.

Το πρωί της Τρίτης γράφτηκε (πρώτα από το enimerosi24 εδώ και ύστερα από τους Zoornalistas εδώ) κάτι που είναι από μέρες γνωστό στη δημοσιογραφική πιάτσα: ότι κάποιες αθλητικές εφημερίδες εξετάζουν την αναστολή έκδοσής τους, όπως έκαναν λίγο καιρό πριν μαζικά, ύστερα από κοινή συμφωνία, οι στοιχηματικές (δείτε εδώ το θέμα στον Harddog).

Ο κορωνοϊός βρήκε τον οργανισμό του αθλητικού Τύπου εξασθενημένο, άρρωστο, και τον απόκαμε. Σύμφωνα με τα δελτία του πρακτορείου διανομής Τύπου, του Άργους, την πρώτη ημέρα των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, οι πέντε από τις επτά αθλητικές εφημερίδες που ανακοινώνουν τις πωλήσεις τους (δεν το κάνουν η Live Sport και η Sportime) πούλησαν 4.690 φύλλα, έναντι 7.120 της προηγούμενη Δευτέρας και 11.740 της προ-προηγούμενης. Δηλαδή μέσα σε δυο εβδομάδες χάθηκαν 7.050 φύλλα. Πριν από δύο μήνες το δευτεριάτικο φύλλο της πρώτης σε κυκλοφορία αθλητικής εφημερίδας, πουλούσε κατά τι λιγότερα από τα 4.690 που πουλήθηκαν συνολικά από τις πέντε εφημερίδες στις 23 Μαρτίου. Ουσιαστικά η ελεύθερη πτώση άρχισε να γίνεται ολοφάνερη από το Σαβββατοκύριακο μετά το ματς του Ολυμπιακού με τη Γουλβς (14-15 Μαρτίου).

Η άρνηση εκδότη

Η ιδέα για αναστολή έκδοσης ρίχτηκε από έναν εκδότη και άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά τουλάχιστον ένας εκδότης, ενώ από άλλους υπήρξε σκεπτικισμός. Μια εφημερίδα, ευθέως ανταγωνιστική εκείνης του εκδότη που αρνήθηκε, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναστολή της έκδοσης. Θα ήταν αυτοχειριασμός, δωρεάν χάρισμα αναγνωστικού κοινού, άτακτη υποχώρηση στις πιέσεις που δέχεται εδώ και χρόνια από τις καταστάσεις (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή της σε κάθε επίπεδο: κυκλοφοριακό, εργασιακό, ακόμα και από πλευράς υποδομών.

Μία δεν μείωσε σελίδες 

Μερική ταύτιση μεταξύ των αθλητικών εφημερίδων υπήρξε στη δραματική μείωση τού αριθμού των σελίδων τους, τόσο που να τις πιάνεις στα χέρια σου και να είναι πανάλαφρες• μαράζωμα!
Αρχικά, από τις μικρού σχήματος κατέβηκαν στις 24 σελίδες οι Ώρα των Σπορ και Πράσινη, ενώ τον τελευταίο καιρό, με την υγειονομική (και συνακόλουθα την κυκλοφοριακή) κρίση, με 24 κυκλοφορούν και οι Live Sport, SportDay και Sportime. Δεν μείωσε τις σελίδες του και παρέμεινε στις 32 ο Κόκκινος Πρωταθλητής, ενώ το Φως των Σπορ, η μοναδική μεγάλου σχήματος, συνέχισε με 16 σελίδες, που αντιστοιχούν αναλογικά σε 32 μικρού σχήματος.

Πέρα από αυτό, μετά τις εργασιακές αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αθλητικές εφημερίδες άρχισαν είτε αναστολή συμβάσεων  είτε εκ περιτροπής εργασία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Και μέσα σε όλα σημαίνει αγανάκτηση στον κλάδο, καταβαράθρωση αμοιβών και... οσμή ανεργίας.

Γενικότερα για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της εργασίας (και όχι μόνο του Τύπου), κορυφαίο στέλεχος αθλητικής εφημερίδας έγραψε σε οργισμένο και θυελλώδες άρθρο του σε σάιτ (όχι της ίδιας εφημερίδας) για επερχόμενο εργασιακό μεσαίωνα και αποφαινόταν ότι αυτό δεν θα περάσει εύκολα σε έναν κόσμο, τον κόσμο της εργασίας, που είναι δοκιμασμένος στα σκληρά μνημόνια και γι’ αυτό έτοιμος να αντιδράσει.

Οι πωλήσεις στις δυο πρώτες ημέρες

Οι πωλήσεις των πέντε (από τις επτά) αθλητικών εφημερίδων, την πρώτη μέρα των περιορισμών στις μετακινήσεις (23 Μαρτίου) ήταν οι εξής: Φως των Σπορ 1.510 (έναντι 2.110 της αμέσως προηγούμενης Δευτέρας), Κόκκινος Πρωταθλητής 1.360 (1.890), SportDay 1.020 (1.750), Ώρα των Σπορ 560 (910), Πράσινη 240 (460). Η σειρά κατάταξης ήταν, κατά βάση, ίδια και τις προηγούμενες ημέρες της εν μέσω πανδημίας έκδοσης αθλητικών εφημερίδων, αλλά με μεγαλύτερα νούμερα στις πωλήσεις.

Το τελευταίο δελτίο που έχει εκδώσει το πρακτορείο διανομής είναι της Τρίτης, 24 Μαρτίου, όπου οι κυκλοφορίες των πέντε αθλητικών εφημερίδων καταγράφονται ως εξής: Φως των  Σπορ 1.780 (έναντι 2.170 της αμέσως προηγούμενης Τρίτης), Κόκκινος Πρωταθλητής 1.5 40 (1.710), SportDay 1200 (1.510), Ώρα για Σπορ 660 (880), Πράσινη 310 (360). Παρατηρούμε ότι τη δεύτερη ημέρα του περιορισμού της κυκλοφορίας πολιτών, στις τρεις τελευταίες εφημερίδες τής σειράς υπήρξε πτωτική τάση, αλλά το Φως και ο Πρωταθλητής παρουσίασαν μικρή άνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Φωνές απόγνωσης για τις εφημερίδες και ευχαριστίες στους περιπτεράδες
2) Συλλεκτικά φύλλα που δεν πρόκειται να αγορασθούν