Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Η διαδρομή ενός περίεργου κειμένου που είναι σωστό και... όχι σωστό!

ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ – ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES

Ένα περίεργο κείμενο, «επιστημονικό» (ή πραγματικά επιστημονικό, χωρίς εισαγωγικά) έκανε από τα τέλη Μαρτίου τη διαδρομή του στο Διαδίκτυο, ώσπου ακυρώθηκε ως «μερικώς ψευδές», αλλά εξακολουθεί
να υπάρχει αναρτημένο σε ορισμένες διαδικτυακές βάσεις. Μάλιστα, το κείμενο αυτό προκάλεσε πρόβλημα σε ένα σκίτσο τού (διαμαρτυρόμενου) Soloup επειδή δημοσιεύτηκε συνοδευτικά μαζί του στη σελίδα του Παύλου Πολάκη, όπως αναλυτικά γράψαμε σε προηγούμενη δημοσίευση του Harddog.

Εκεί σημειώναμε για το συγκεκριμένο κείμενο, ότι «εμείς το είδαμε πρώτη φορά το βράδυ της προπερασμένης Κυριακής, 29 Μαρτίου, με ώρα δημοσίευσης λίγο μετά τις 10 (αν θυμόμαστε καλά) σε μια από τις έγκυρες ιστοσελίδες». Η ίδια ιστοσελίδα λίγες ώρες μετά απέσυρε το κείμενο, προφανώς γατί νωρίτερα είχε καταγγελθεί ως ψευδές ή μερικώς ψευδές από τα Ελληνικά Hoaxes. Τουλάχιστον ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το κείμενο υπήρχε. Αλλά το πρωί της Δευτέρας, 30 Μαρτίου, όταν το αναζητήσαμε πάλι, είχε κατέβει από το σάιτ. Το «πάτημα» στο λινκ, που είχαμε κρατήσει (γιατί το βρήκαμε ενδιαφέρον), οδηγούσε στην ένδειξη «Η σελίδα που αναζητήσατε δεν βρέθηκε ή δεν είναι διαθέσιμη».

Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τη διαδρομή τού περίεργου δημοσιεύματος που είναι και… σωστό και λανθασμένο!

Πότε «ανέβηκε» από τον Πολάκη

Την Τρίτη, με την ανάρτηση του Soloup, πληροφορηθήκαμε ότι το κείμενο είχε αναρτηθεί το Σάββατο, 28 Μαρτίου (δηλαδή πριν από την δημοσίευση της έγκυρης ιστοσελίδας) στη σελίδα του Π. Πολάκη, η οποία στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε από το facebook, μαζί με το (χωρίς καμιά ευθύνη) σκίτσο του Soloup! Η ένδειξη που βγαίνει στην προσπάθεια ανοίγματος του σκίτσου, είναι «Μερικώς ψευδείς πληροφορίας – Έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων».

Είχε προηγηθεί η διερεύνηση του θέματος από τα Eλληνικά Hoaxes (ellinikahoaxes.gr) που αποφάνθηκαν στον τίτλο τους ότι είναι «Ψευδές δημοσίευμα με οδηγίες προστασίας για τον κορωνοϊό ‘‘από το Johns Hopkins’’». Στο συνοπτικό συμπέρασμά τους (στην περίληψη, ας πούμε) τα Ελληνικά Hoaxes έγραφαν: «Παρότι αρκετές από τις οδηγίες που βρίσκονται στο υπό εξέταση κείμενο είναι σωστές, υπάρχουν και εσφαλμένες, ενώ το ίδιο το κείμενο δεν δημοσιεύτηκε από το Johns Hopkins». Ο συντάκτης που διερεύνησε το θέμα (Στάμος Αρχοντής), αφού παραθέτει ολόκληρο το επίμαχο άρθρο που αποδίδεται στον Τζον Χόπκινς, καταλήγει:

«Πριν εξετάσουμε τους ισχυρισμούς του κειμένου, να τονίσουμε ότι δεν δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Johns Hopkins. Η σελίδα τους η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη νόσο COVID-19 έχει όντως δύο άρθρα με οδηγίες για αποφυγή μόλυνσης, ωστόσο καμία από τις δυο δεν περιλαμβάνει το υπό εξέταση κείμενο».

Ποιες το πρωτοδημοσίευσαν

Τα Ελληνικά Hoaxes με την ένδειξη «παράδειγμα», αναφέρουν τρία περιφερειακά σάιτ ως αυτά (η κάποια από όλα) που δημοσίευσαν το κείμενο (εξακολουθούν το κρατούν αναρτημένο και μετά τον χαρακτηρισμό του ως μερικώς ψευδές). Είναι το kefaloniapress.gr, το thessaliatv.gr και το molonoti.gr. Και τα τρία φαίνεται να ανέβασαν το θέμα στις 28 Μαρτίου. Το kefaloniapress.gr αναφέρει ως πηγή σελίδα χρήστη στο facebook (φυσικό πρόσωπο, όχι ίδρυμα, κέντρο, οργανισμός κ.λπ.), ενώ δεν φαίνεται η ώρα ανάρτησης. Στα άλλα δύο αναφέρεται η 09:37 και 13:16. Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο fb (της 28ης Μαρτίου) έχει ώρα ανάρτησης 5.44 μμ.

Τη δημοσίευση-διάψευση των Ελληνικών Hoaxes ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε «ψευδή ανάρτηση Πολάκη», όπως φαίνεται και από τη αναζήτηση στο Google