Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

«Συμμαχία» οργής 5 εφημερίδων!

ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΥΨΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΤΩΝ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ – «ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ» – «ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΞΟΝΤΩΣΗ» – «ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ 300 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ» – ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ SPORTIME Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ομαδική και έντονη διαμαρτυρία γίνεται από τις αθλητικές εφημερίδες στις σημερινές εκδόσεις για τον αποκλεισμό τους από τη διαφημιστική καμπάνια των 11 εκατομμυρίων, σχετικά με τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Πέντε
από τις επτά πανελλαδικής κυκλοφορίας ημερήσιες αθλητικές αναφέρονται στο πρωτοσέλιδό τους για το θέμα της προώθησης του «Μένουμε σπίτι», ενώ μια από αυτές, η Sportime, το κάνει βασικό της. «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΞΩ» γράφει με μεγάλα γράμματα και στον υπότιτλο εξηγεί: «Οι αθλητικές εφημερίδες έμειναν εκτός διαφημιστικής καμπάνιας της κυβέρνησης για το "Μένουμε σπίτι"». Το λογότυπο της εφημερίδας μπαίνει σήμερα πάνω σε σκίτσο τέντας περιπτέρου, ενώ στο πρωτοσέλιδό της, που δίνει την αίσθηση του μονοθεματικού, υπάρχουν σε φόντο πρώτες σελίδες όλων των αθλητικών εκδόσεων της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης: της Metrosport και της Forza. «Δεν περίσσεψε ευρώ από τα 11 εκατομμύρια που προκηρύχθηκαν για τα Μέσα Ενημέρωσης» γράφει σε «χτύπημά» της.

Η SportDay στο «μπαλκόνι» της πρώτης σελίδας αναφέρει «Κανένα δικαίωμα, καμιά ισότητα», ενώ στον υπέρτιτλο προσθέτει «Οι διακρίσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό οδηγούν σε εξόντωση των αθλητικών εφημερίδων». Στον υπότιτλο γράφει: «Το παιχνίδι για μια ακόμα φορά δεν παίζεται επί ίσοις όροις».

Στην κορυφή τής  πρώτη της σελίδας, και σε όλο της το πλάτος, η Live Sport προτάσσει τη θέση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Αθλητικών Εφημερίδων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. «Προχωρήστε τώρα στην ενίσχυση του αθλητικού Τύπου» γράφει στον κύριο τίτλο τού «χτυπήματος», ενώ στο σύντομο κείμενο που ακολουθεί προσθέτει: «Επιστολές ΕΙΗΕΑ και ΠΣΑΤ στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ – Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας του κλάδου και να μεριμνήσει ΑΜΕΣΑ».

«Απειλούνται 300 οικογένειες»

Στην ίδια θέση (κορυφή εξάστηλη) δημοσιεύεται η διαμαρτυρία του Κόκκινου Πρωταθλητή, που γράφει: «Απειλούνται με αφανισμό 300 οικογένειες!» (τίτλος) και ακόμα: «Κάποιοι που εκθέτουν τον Μητσοτάκη αποφάσισαν τον... θάνατό μας», «Δεν είμαστε ζητιάνοι, θέλουμε αυτό που δικαιούμαστε». Ο Κόκκινος Πρωταθλητής δημοσιεύει απεικονίσεις εσωτερικών σελίδων του αφιερωμένες στην πανδημία και γράφει: «Παρότι είμαστε αθλητική εφημερίδα αφιερώνουμε καθημερινά ΔΩΡΕΑΝ σελίδες για τον κορωνοϊό».

«Με αδιαφανή κριτήρια»

Στην κορυφή της πρώτης της σελίδας υπάρχει και η διαμαρτυρία της Ώρας των Σπορ που γράφει σε κείμενό της με μεγάλα στοιχεία: «ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ! Στις μέρες της μεγαλύτερης κρίσης που έχει περάσει ο αθλητικός Τύπος, επιχειρείται να κοπούν από τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια οι αθλητικές εφημερίδες και να μοιραστεί το μπάτζετ με αδιαφανή κριτήρια».

Δεν έχουν αναφορά στο θέμα, τουλάχιστον πρωτοσέλιδα, το Φως των Σπορ, η Πράσινη και η Metro Sport της Θεσσαλονίκης, η οποία –όπως έχουμε γράψει εκτενώς εδώ, με φωτογραφική σύνθεση μιας σειράς πρωτοσέλιδών της– έχει ασχοληθεί περισσότερο από όλον τον αθλητικό Τύπο με το θέμα του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
Η άρνηση εκδότη στην ιδέα για αναστολή κυκλοφορίας εφημερίδων