Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020

Nα μαζέψουν όσους καίνε και δέρνουν νομίζοντας ότι λύνουν το πρόβλημα

Θέλω να γράψω κάτι πολύ σημαντικό, το τελευταίο πριν κάνω μια μεγάλη ξανά ανάπαυλα. Ελπίζω να μη φανώ Κασσάνδρα ή να μη γίνομαι μάντης κακών. Σας θυμίζω πως πριν μερικές εβδομάδες αντιπρόσωποι του ΟΗΕ είχαν ειδοποιήσει για
πιθανή πανδημία στο στρατόπεδο της Μόριας. Είχαν μιλήσει για την απόλυτη ανάγκη αποσυμφόρησης καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι οι αίσχιστες. Τίποτα δεν έγινε. Σε αυτήν την εξίσωση αν προσθέσουμε μια πιθανή έλευση του νέου ιού στη Λέσβο νομίζω έχουμε στα χέρια μιας ένα εντελώς εκρηκτικό μείγμα. Κανείς δε θα μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση του ιού σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης 20.000 ανθρώπων με μηδενικές συνθήκες υγιεινής.

Πώς θα βάλεις τον κόσμο αυτόν σε καραντίνα; Για το νοσοκομείο ούτε λόγος, δε θα χωρέσει ούτε τους ντόπιους, είναι ήδη στα όριά του. Το χειρότερο είναι πως κανείς δε θα μπορεί ελέγξει την υστερία που θα δημιουργηθεί. Η υστερία και οι φήμες θα είναι χειρότερες του ιού. Χτες έκαψαν ένα μέρος στη Λέσβο που το είχε στήσει ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, ήταν σχολείο, κουζίνα...Δε θέλω καν να φανταστώ τις υστερικές πράξεις τις οποίες θα αντικρίσουμε όταν υπάρξει κρούσμα ιού στη Λέσβο και ειδικά στο στρατόπεδο. Πραγματικά δεν θέλω να σκέφτομαι πόσο πολύ μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, κατά τη γνώμη μου, μέσα στις επόμενες μια δυο βδομάδες είναι να αποσυμφορηθεί η Λέσβος και τα νησιά άμεσα και ο υπάρχων προσφυγικός πληθυσμός να κατανεμηθεί σε πολλά σημεία και σε μικρούς ελέγξιμους υγειονομικά θύλακες σε ανθρώπινες συνθήκες. Δεν υπονοώ φυλακές ούτε μάντρωμα, για να εξηγούμαστε. Ο ιός στην Ελλάδα δεν ήρθε από πρόσφυγες αλλά από Έλληνες. Πρέπει να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους σωστά ώστε να είμαστε και εμείς καλυμμένοι.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνιδάκια και πρώτα, να μαζεύουν συστηματικά τα βουνά από σκουπίδια στη Μόρια. Να παράσχουν ικανοποιητικό αριθμό ειδικών υγείας εκεί και να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για την πρόληψη εναντίον του ιού. Δεύτερον, να μαζέψουν τους συμπολίτες μας εκείνους που καίνε και δέρνουν και νομίζουν ότι έτσι λύνουν το πρόβλημα και να σταματήσουν να τους κλείνουν το μάτι ή να τους "χαϊδεύουν" πριν ξεφύγει η κατάσταση εντελώς. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τον επόμενο καιρό, κανείς πολίτης δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια κατάσταση στα χέρια του, είναι ώρα που η κάθε πολιτεία δείχνει τι μπορεί, τι δε μπορεί...και κατά βάθος τι θέλει πραγματικά.

Γιώργος Τυρίκος
(Ο Γ.Τ. είναι μέλος της Αγκαλιάς, που εδρεύει στη Λέσβο και δραστηριοποιείται για την περίθαλψη και στήριξη του Ανθρώπου. Συνεχής είναι η βοήθεια της Οργάνωσης προς τους μετανάστες. Το κείμενο αναρτήθηκε στο fb.)