Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Οι νησιώτες στην Επανάσταση

Έχουν ειπωθεί πολλά για τα πεπραγμένα των κατοίκων των νησιών τόσο πριν όσο και στη διάρκεια του αγώνα για την απαλλαγή από τον τούρκικο ζυγό.
Έχει γραφτεί ότι οι νησιώτες δεν ήθελαν να επαναστατήσει το ελληνικό γένος λόγω του ότι οι ίδιοι (δηλ. οι νησιώτες) ήταν βολεμένοι εκείνη τη χρονική περίοδο. Ο λόγος που τους βόλευε η συνέχιση της Τουρκοκρατίας ήταν ότι από το 1774
(υπογραφή της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή) μπορούσαν να πλέουν άφοβα τα καράβια τους εφόσον είχαν υψώσει ρώσικη σημαία.
Στην πραγματικότητα οι αντιδρώντες ήταν οι πλούσιοι. Αντίθετα ο απλός λαός ξεσηκώθηκε για να πετύχει την ελευθερία του. Όπως ο Κολοκοτρώνης στην ξηρά έδωσε το σύνθημα για να τα βάλουν με τους προσκυνημένους ντόπιους, έτσι και στις νησιωτικές περιοχές οι καταπιεσμένοι και φτωχοί κάτοικοι ξεσηκώθηκαν εναντίον των πλουσίων οι οποίοι συνεργάζονταν με τους Τούρκους (Νάξος, Άνδρος, Κάλυμνος).

Παρόλα αυτά υπήρχαν ευκατάστατοι Υδραίοι, Σπετσιώτες, Ψαριανοί και Κασιώτες οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην προσπάθεια για την εθνική παλιγγενεσία.
Το ίδιο ισχύει και με μερικούς ιερείς. Παρότι κάποιοι δεν επιθυμούσαν την επανάσταση, υπήρξαν αρκετοί (το παραδέχονται και Τούρκοι ιστορικοί) οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση των Ελλήνων και θανατώθηκαν φρικτά από τους Τούρκους.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου του Χρήστου Παπαθεοφάνους στο new-economy.gr