Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές από τους εκδότες

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι την 29η Μαρτίου 2020 συγκλήθηκε  διαδικτυακώς Έκτακτη Γενική
Συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), στην οποία αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ, οι εκδότες:
1. Να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ΑΜΕΣΑ η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, με την υπηρεσία της παράδοσης κατ’ οίκον. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αποφυγή διασποράς του ιού.
2.  Να επωμιστούν, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το υπέρογκο κόστος της προετοιμασίας της αποστολής και της διανομής των βιβλίων, έτσι ώστε οι φοιτητές να εφοδιαστούν εγκαίρως με τα συγγράμματά τους, καθώς ήδη παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως.
3. Να συνεργαστούν με την εταιρεία ταχυμεταφορών (η οποία είναι ήδη συνδεδεμένη με το Π.Σ. Εύδοξος ως διανομέας), έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της, διαδικασία η οποία απαιτεί τρεις ημέρες.
4. Όσον αφορά οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις, ή προτάσεις, για ηλεκτρονικές πλατφόρμες με ανάρτηση του περιεχομένου των βιβλίων μας σε βάση ψηφιακής βιβλιοθήκης, η Γενική Συνέλευση έκρινε ότι είναι νομικά ευάλωτες, πρακτικά ανεφάρμοστες, τεχνικά διάτρητες και εκπαιδευτικά ατελέσφορες. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν εγκρίνεται η ανάρτηση ψηφιακού περιεχομένου για οποιαδήποτε χρήση.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τους ακόλουθους λόγους:
α) Σύμφωνα με τα Συμβόλαιά μας, δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη άδεια χρήσης τόσο από τους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού όσο και από τους συγγραφείς (δηλαδή τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων). Συνεπώς, εφόσον το επιχειρούσαμε, θα βρισκόμασταν εκτεθειμένοι σε αξεπέραστα νομικά προβλήματα, ενώπιον των διεθνών και των εθνικών δικαστηρίων.
β) Αποτελεί βάσιμη επιχειρηματική επιλογή μας, η μη διάθεση (σε ευρύτερα κανάλια ηλεκτρονικών πωλήσεων) των προϊόντων μας σε ψηφιακή μορφή, καθώς είναι διεθνώς γνωστό ότι δεν διασφαλίζεται η προστασία τους από την αλόγιστη διαφυγή ψηφιακού υλικού στο διαδίκτυο.
5. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., προκειμένου να συνεργαστεί και να μην υπαναχωρήσει από τη λύση της παράδοσης κατ’ οίκον για κάθε φοιτητή.
Οι Εκδότες έχουμε ήδη συναινέσει και δεσμευθεί σ’ αυτήν την κοστοβόρα και χρονοβόρα επιλογή, παρά την οικονομική ασφυξία του κλάδου μας -όχι μόνο λόγω των έκτακτων συνθηκών- αλλά και από τις μακροχρόνιες οφειλές του Υ.ΠΑΙ.Θ. προς τις εταιρείες μας, καθώς παραμένουμε απλήρωτοι για την περσινή χρονιά (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο 2018-2019).

** Το κείμενο είναι από δελτίο Τύπου που λάβαμε