Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Φωνές απόγνωσης για τις εφημερίδες και ευχαριστίες στους περιπτεράδες!

ΑΡΘΡΟ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΚΑΙ  ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

Ο εφημεριδοπώλης και ο περιπτεράς μπορεί να είναι οι πιο χρήσιμοι φίλοι της εφημερίδας και του περιοδικού ή να γίνουν οι αφανείς δολιοφθορείς τους. Στην ιστορία της «Μάχης της κυκλοφορίας» υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις κατά τις οποίες έντυπα θάβονταν
στα μέσα ράφια των περιπτέρων και πακέτα εφημερίδων που ποτέ δεν λύνονταν. Όπως υπάρχουν περιπτώσεις που εφημερίδες ή περιοδικά έμπαιναν στις πιο προβεβλημένες θέσεις για να πέσει πρώτα σε αυτά το μάτι. Ολόκληρες εκδόσεις, κυρίως νέες, ναυάγησαν πριν καν λύσουν κάβους για το ταξίδι τους, επειδή όταν κυκλοφόρησαν, τεχνηέντως δεν τις προωθούσαν οι διανομείς ή τα πρακτορεία, προφανώς παίζοντας εκδοτικά παιχνίδια.

Παλαιότερα –δεν ξέρουμε αν συμβαίνει ακόμα– εκδοτικές επιχειρήσεις είχαν άνθρωπο ή ανθρώπους που γύριζαν ολόκληρες περιοχές και έλεγχαν τα περίπτερα αν αναρτούσαν τα έντυπα τους ή αν το εξαφάνιζαν από το «πρόσωπο» του περιπτέρου. Γι’ αυτό δεν ξαφνιάζει η σημερινή πρωτοσέλιδη αναφορά του Κόκκινου Πρωταθλητή που απευθύνει «ΕΝΑ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ» επειδή «Δίνουν και αυτοί σπουδαίο αγώνα» και είναι «Πολύτιμοι στο να μη σταματήσει η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών από τις εφημερίδες». Ο Κόκκινος Πρωταθλητής στην πρωτοσέλιδη προβολή, αναφερόμενος στους περιπτεράδες, γράφει ότι «τους ευχαριστεί και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους».

Άρθρο του Γιάννη Φιλιππάκη

Γενικότερα, οι άνθρωποι του Τύπου, ακόμα και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν την κατρακύλα της κυκλοφορίας των εφημερίδων που επιδεινώθηκε δραματικά με την υγειονομική κρίση. Ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Νικόλας Βουλέλης, με άρθρο του πριν από περίπου μια εβδομάδα, έκανε «έκκληση στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας της» για να τη στηρίξουν (διαβάστε στους Zoornalistas το θέμα).

Όλα τα ημερήσια έντυπα του Ομίλου Φιλιππάκη από την προπερασμένη Δευτέρα δημοσιεύουν στην πρώτη τους σελίδα σκίτσο (δείτε εδώ, στον Harddog) με προτροπές στο κοινό που μένει σπίτι να διαβάζει εφημερίδες για να ενημερώνεται έγκυρα. Σήμερα ο εκδότης τού Ομίλου, ο Γιάννης Φιλιππάκης,  με άρθρο του απευθύνεται στην κυβέρνηση και ζητάει άμεσα μέτρα για τις εφημερίδες και τους εργαζομένους τους. Τίτλος του άρθρου είναι «Σώστε τον Τύπο τώρα» και ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών δεν έχει αποθέματα για να στηρίξει τις εφημερίδες που με θαυμαστή αυταπάρνηση, στα όρια του αλτρουισμού, συνεχίζει τον αγώνα της έγκυρης ενημέρωσης. Γιατί οι εφημερίδες για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνουν ότι αποτελούν το μοναδικό έγκυρο και ψύχραιμο μέσο μαζικής ενημέρωσης».

Σποτ της ΕΙΗΕΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε έκκληση σήμερα προς το ραδιοφωνικό κοινό του Real Group να διαβάζει εφημερίδες που, όπως είπε, είναι το έγκυρο μέσον ενημέρωσης, ενώ η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ετοίμασε σύντομο βίντεο (20 δευτερολέπτων περίπου) το κείμενο του οποίου αναφέρει: «Μένουμε σπίτι. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ψυχραιμία. Αντικειμενικότητα στην ενημέρωσή μας. Χωρίς fake news. Διαβάζουμε εφημερίδες. Ενημερωνόμαστε ΕΓΚΥΡΑ».