Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ο άνθρωπος που δεν βούλιαξε στον βάλτο των γηρατειών, του βολέματος και της πολιτικής

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε αλλά μένει εδώ· μένει στην Ιστορία. Τετριμμένο αυτό το «μένει», αλλά ισχύει. Ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο ήρωας Γλέζος ανεβαίνει στο βάθρο της Μνήμης και εκεί θα τον βρουν οι
αιώνες στο θόλο μας μέλλον. Ας προσπάθησαν κάποιοι, στα έσχατα της ζωής του, να τον αποδομήσουν, να τον σατιρίσουν, να τον προσβάλουν. Όπως εκείνος ο ασεβής, ο βωμολόχος πολιτικός που, αγνοώντας ότι οι λέξεις καίνε και μένουν, τον απεκάλεσε «νούμερο»! «Νούμερο» τον ΕΜΠΡΑΚΤΑ αντιφασίστα Γλέζο, επειδή τον είχαν τοποθετήσει τότε στην κεφαλή τού ευρωψηφοδελτίου. «Νούμερο που δεν μπορεί να μπει σε αεροπλάνο», είχε πει τότε ο ασεβής από το ραδιοφωνικό βήμα που του πρόσφερα εβδομαδιαίως ο παλαιός ΔΟΛ.

Ο Γλέζος δεν βούλιαξε στον βάλτο των γηρατειών και του βολέματος. Φυσικά, ούτε της πολιτικής· στην οποία δεν «κατήλθε», αλλά ανήλθε κερδίζοντας μεγαλύτερη εκτίμηση του κόσμου με την ακτινοβολία τού ήθους του, όταν δεν δίστασε να συγκρουστεί με ιδεολογικά αντίθετους (ακόμα και σε πορείες), αλλά και να αποστασιοποιηθεί από πολιτικώς συγγενείς. Ήταν ενεργός και μάχιμος ως το τέλος· τιμή του! Και τιμή της Ελλάδας που τον είχε.