Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Μια Ελληνίδα γράφει από το Λονδίνο

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΡΑ - ΕΝΑΣ ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ!

της ΜΕΛΙΝΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΟΥ

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κοινότητα του Λονδίνου, καθώς τα κρούσματα του Covid-19 συνεχώς αυξάνονται! Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα την
απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αποφασίστηκε μόλις χθες και έτσι το σχέδιο περί ανοσίας της αγέλης αποτελεί παρελθόν!
Ο βρετανός πρωθυπουργός, προχώρησε στην λήψη μέτρων, μετά την δημοσιοποίηση έρευνας του «Imperial College», στην οποία οι επιστήμονες παρουσίασαν σοκαριστικά στοιχεία για την χώρα!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι πριν τα περιοριστικά μέτρα, αρκετές εταιρίες είχαν εφαρμόσει το μέτρο της εργασίας από το σπίτι και πολλά πανεπιστήμια έκλεισαν και συνέχισαν τα μαθήματα «online» με δική τους όμως πρωτοβουλία.

Σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Κλειστά σχολεία, περιορισμός στα δρομολόγια του μετρό, ελλείψεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, κλειστά εστιατόρια και «pubs». Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι αγανακτισμένος Άγγλος ανέβασε στα Social Media βίντεο που τσακώνεται με την υπάλληλο καταστήματος επειδή πωλούσε το χαρτί υγείας στην τιμή των 10 λιρών. Την ίδια ώρα, αντισηπτικά τζελ, μάσκες, γάντια, μακαρόνια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα!

Οι προβλέψεις στην αγορά είναι δυσοίωνες! Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Mirror ανέφερε ότι η πολύ γνωστή αλυσίδα καταστημάτων «Marks & Spencer», θα προχωρήσει σε κλείσιμο αρκετών καταστημάτων λόγω της πανδημίας καθώς η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι και το Φθινόπωρο.

Tα περισσότερα κρούσματα στο Λονδίνο, εντοπίζονται στο κέντρο, σε περιοχές όπως το Kensington και το Westminster.

Μάλιστα είχαμε και τον πρώτο 18χρονο νεκρό, θύμα της πανδημίας, ο οποίος ωστόσο είχε υποκείμενο νόσημα. Πλέον, αρκετοί κάτοικοι φορούν μάσκες στον δρόμο, ενώ ο κόσμος είναι σαφώς μειωμένος στο μετρό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το σύστημα υγείας, αν υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Και εδώ εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα. Οι Άγγλοι -στην πλειοψηφία τους – επειδή τους ζω αρκετά χρόνια προσαρμόζονται σαν λαός και αν θέλουν να πετύχουν κάτι το καταφέρνουν. Εύχομαι για το καλό όλων, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!

Προσωπικά παραμένω ψύχραιμη και επικοινωνώ καθημερινά με την οικογένεια και τους φίλους μου στην Ελλάδα. Η αυτοπροστασία και η υπευθυνότητα είναι τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στην πανδημία. Μπορεί να μας χωρίζουν χιλιόμετρα, αλλά μαζί το περνάμε όλο αυτό.

** Το θέμα της δημοσιογράφου (και παλιάς συνεργάτιδας) δημοσιεύεται στο κυπριακό All Together. Η Μελίνα είναι από χρόνια μόνιμη κάτοικος Λονδίνου.