Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Δεν είμαστε μόνοι στην ηλιθιότητα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ 

Είμαστε απείθαρχοι, ανεπίδεκτοι, ασυμμόρφωτοι και εν τέλει εκλεκτοί της ηλιθιότητας; Είμαστε! Αλλά δεν είμαστε μόνοι –και υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Ακόμα και οι κατ’ εξοχήν εκφραστές της κοινωνικής και ατομικής πειθαρχίας, οι Γερμανοί πολίτες, έδειξαν ότι δεν κατάλαβαν, τουλάχιστον γρήγορα, τη σοβαρότητα της κατάστασης
με τον κορωνοϊό. Στο Βερολίνο, λόγου χάρη, τη δεύτερη ημέρα της αναστολής λειτουργίας των περισσότερων καταστημάτων, η αστυνομία επενέβη για να κλείσει πάνω από 130 που συνέχιζαν να λειτουργούν ενώ δεν ανήκαν στις εξαιρέσεις. Αλλά, στον ευρωπαϊκό Βορρά υπήρξε και η κουτοπονηριά που συναντάς στον ευρωπαϊκό Νότο. Έτσι, σε ένα βερολινέζικο μπαρ ο ιδιοκτήτης εξέλαβε την περιλάλητη ατομική ευθύνη ως εξής. Έσβησε τα εξωτερικά φώτα του μαγαζιού, έδωσε την εντύπωση ότι  ήταν κλειστό, αλλά οι πελάτες έμπαιναν από μια πλαϊνή πόρτα και συνωθούνταν στο εσωτερικό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε εποχή πανδημίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ στο δραματικό μήνυμά της προς τον (πειθαρχημένο θεωρητικά) γερμανικό λαό είπε μεταξύ άλλων ότι «από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε καμία πρόκληση για τη χώρα μας που να εξαρτάται τόσο πολύ από την κοινή μας αλληλέγγυα δράση». Γερμανοί αξιωματούχοι απέδωσαν αυτήν την αποστροφή του λόγου της στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν συμμορφώθηκαν ως προς τους περιορισμούς.

Ομαδικό όργιο!

Το ότι η δύναμη της ιδιωτείας, της βαριάς βλακείας δηλαδή, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο φαίνεται και από αυτό που έγινε στη Βαρκελώνη. Όπως έγραψε ο συνάδελφος Αλέξανδρος Λοθάνο (μεγαλωμένος στην πόλη) διάβασε σε ισπανικα Μέσα ενημέρωσης για ντου της αστυνομίας σε χώρο όπου γινόταν σεξουαλικό «όργιο» με οκτώ άτομα, αλλά ο αριθμός τους προβλεπόταν να φτάσει έως και τα τριάντα!

Ακόμα:
** Στην Αλβανία έγινε ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, ώστε να επιβληθούν συνθήκες στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες λόγω του κορωνοϊού, επειδή πάρα πολλοί πολίτες δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα.
** Στην Αγγλία τις πρώτες (πολλές) μέρες δεν πήραν κανένα μέτρο, κάτι που έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Μακρόν, να δηλώσει ότι «θα δυσκολευτούμε να δεχθούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα τους».
** Χωρίς οπαδούς στις εξέδρες έγινε ο αγώνας Βαλένθια-Αταλάντα, αλλά χιλιάδες κόσμου, γέμισαν τους δρόμους πέριξ του γηπέδου για να υποδεχθούν την αποστολή της ομάδας αγνοώντας τις συστάσεις για τα μέτρα ασφαλείας.
** Μια ημέρα πριν από την απαγόρευση των μετακινήσεων στην Ιταλία, υπολογίζεται ότι μετακινήθηκαν με αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα από τον ιδιαίτερα νοσούντα Βορρά στον λιγότερο νοσούντα Νότο 10.000 πολίτες. Οι οποίοι, βέβαια, μόλυναν και μολύνθηκαν αυξάνοντας με γεωμετρική πρόοδο τον αριθμό των κρουσμάτων.
** Όσο για τα χαρτιά υγείας και την αγοραστική επίθεση που υπέστησαν, πάλι δεν πρόκειται για μοναδικό ελληνικό φαινόμενο. Ανάλογη «επίθεση» έγινε και στη Γερμανία, αλλά γι' αυτό θα επανέλθουμε με ξεχωριστό θέμα και με σάτιρα από τους ίδιους τους Γερμανούς.