Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Μαϊμού γιατρός αυτός που κλαίει για τους Ισπανούς με τους αναπνευστήρες και «έπαιξε» σε ελληνικά κανάλια

Κανένα  νοσοκομείο στην Ισπανία δεν βγάζει τους αναπνευστήρες από τους ηλικιωμένους, αφήνοντάς τους να πεθάνουν, για να σώσει νεότερους ασθενείς! Κανείς γιατρός δεν έκανε τέτοια καταγγελία
μπροστά στην κάμερα. Ο τύπος που κλαίει σπαρακτικά για το «δράμα», όπως αυτός το περιγράφει, είναι ακροδεξιός πρωταγωνιστής ενός καλοφτιαγμένου (ή κακοφτιαγμένου;) φέικ-νιουζ που διακινείται στο Διαδίκτυο και από εκεί το πήραν αβασάνιστα ελληνικά κανάλια και το μετέδωσαν διασπείροντας έναν φρικιαστικό ψεύδος.

Αυτό αποκαλύπτει με διαδικτυακή ανάρτησή της η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή, η οποία αποδίδει την κατασκευή του βίντεο στην ακροδεξιά οργάνωση Βοξ, που και στο παρελθόν έχει ανάλογες «κατασκευές» με προφανείς σκοπούς. Η δημοσιογράφος αναζήτησε την άκρη του νήματος για το πώς άρχισε το ψεύδος και κατέληξε στο εξής:

«Το βρήκα καταρχήν σε μια Αμερικάνα από το Λος Άντζελες η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ρεπόρτερ. Το ανέβασε συγκινημένη λέει για όσα περνούν οι «καημένοι οι Ισπανοί» . Κάτω από το βίντεο υπάρχει ένα όνομα και πηγαίνω στη σελίδα του. Κι εκεί τα είδα όλα! Τα περί ακροδεξιάς Βοξ εννοώ! Ανεβάζει συνεχώς fake βίντεο που κατασκευάζουν συνεχώς ψεύτικες ειδήσεις για ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Και που όσοι ζούμε εδώ τα γνωρίζουμε. Το βίντεο κυκλοφόρησε σε διάφορες χώρες ( από τα τζιμάνια που δεν μπήκαν στον κόπο να διασταυρώσουν) και επειδή ''πουλούσε'' και ως θέμα και ως δάκρυ μια χαρά κυκλοφόρησε!»

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του «συγκινημένου επιστήμονα» και αναφέρει ότι δεν υπάρχει στα μητρώα της τέτοιος γιατρός!

Το θέμα του φέικ βίντεο ανέδειξαν, αναφέροντας την αλήθεια, και τα Ελληνικά Hoaxes, που μεταξύ άλλων γράφουν:

«Σύμφωνα με τον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων matilda.es (μέλος του IFCN, όπως και τα Ελληνικά Hoaxes), κατόπιν επικοινωνίας τους με το Υπουργείο Υγείας (στις 20 Μαρτίου) έλαβαν τη διαβεβαίωση πως δεν θα σταματήσει η παροχή αναπνευστήρων σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Επιπλέον, δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής, το La Paz και το Jiménez Díaz Foundation, διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί διαλογής ασθενών, ενώ πρόσθεσαν ότι υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων».