Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Εφιάλτης

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΔΕΥΕΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Είναι από τις περιπτώσεις που η ζωή ξεπερνάει τα ευφάνταστα σενάρια για διαγαλαξιακές επιθέσεις, τέρατα, μετεωρίτες, συντελειακές καταστάσεις, στοιχειά και... άγριες μέλισσες. Ο ιός της πανδημίας δεν επιτίθεται μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με όπλο την ανθρώπινη ανοησία• επιτίθεται σε ανέξοδα προαιώνια αγαθά: στην αγκαλιά, στο
φιλί, στη συντροφικότητα, στη χειραψία, στο χάδι, στην εγγύτητα, στην παρέα, στη συνάθροιση, στη συν-διασκέδαση, στον εκκλησιασμό (για όσους είναι κομμάτι της ευχαρίστησής τους), στη φιλαλληλία, στην εκπαίδευση, στο ταξίδι, στο γήπεδο, στο θέατρο ή το σινεμά και –φυσικά, φυσικότατα– στον έρωτα.

Ακόμα επιτίθεται και στο ίδιο μας το σπίτι. Το κάνουμε καταφύγιο, με αναχώματα από ρύζια, αλεύρια, ζάχαρες, μακαρόνια, χαρτιά υγείας, απολυμαντικά, κονσέρβες• κλειδώνουμε, αμπαρώνουμε, μονάζουμε, αλλά ο ιός δεν καταλαβαίνει από πόρτες, από παράθυρα, από σύνορα• περνάει όπου και όποτε θέλει.

Ο βρώμικος πλανήτης πλέει στο διάστημα φορτωμένος καταστροφές που προκάλεσαν οι περιδεείς επιβάτες του (κλιματικές αλλαγές, πόλεμοι, φτώχια και άλλα αναρίθμητα) και τώρα με τη μόλυνση στον κόκκινο, τον ρίχνει σε καραντίνα ολόκληρος ο Γαλαξίας για να μην εξαπλωθεί η μόλυνση στο άπειρο.

Όλο αυτό αν δεν σας φαντάζει, στο σύνολο, σαν εφιάλτης (ή χωρίς το «σαν») υπάρχουν επιμέρους σκηνές εφιαλτικές, εικόνες φρίκης –όπως η ανατριχιαστική είδηση που ήρθε από την Ιταλία. Γυναίκα έμεινε παγιδευμένη στο διαμέρισμά της με τον νεκρό από κορωνοϊό σύζυγό της γιατί έτσι επιβάλλει το ιατρικό πρωτόκολλο• δηλαδή κανείς να μην αγγίξει πριν περάσουν 48 ώρες! Η γυναίκα έμεινε χωρίς την παρηγορητική συντροφιά συγγενών και φίλων, σοκαρισμένη, φωνάζοντας και θρηνώντας μόνη από το μπαλκόνι της.

Αυτός ο ιός δεν προσβάλλει μόνο το σώμα• προσβάλλει τη λογική• προσβάλλει τον πλανήτη που μοιάζει να κάνει βήματα προς τα εκεί που γεννήθηκε: στο Χάος.

Δ.Β.