Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020

Και μετά έρχεται ο μεγαλοδικηγόρος...

Οι χώρες επενδύουν πολλά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όχι όσα χρειάζονται για να προστατεύσουν τους λαούς από την επίθεση ενός ιού. Το λέει δια στόματος του προέδρου της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και δεν είναι λάθος –όπως βέβαια δεν είναι λάθος η επένδυση κατά της
τρομοκρατίας. Λάθος είναι, στα καθ' ημάς, οι μειωμένες επενδύσεις στην Υγεία· η έλλειψη φαρμάκων· τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό· οι παροπλισμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ελλείψει προσωπικού· οι πολύωρες (απίστευτα πολύωρες) αναμονές στα επείγοντα των νοσοκομείων για να εξεταστείς και να επιζήσεις.

Φυσικά, λάθος είναι που συζητάμε καθημερινά τρομαγμένοι για τον νέο ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα και όχι για τον καθημερινό θάνατο από τροχαία με κατ'εξακολούθηση παραβάσεις. Μεγαλύτερο λάθος που αυτό δεν αντιμετωπίζεται αποτρεπτικά στη ρίζα –δηλαδή στους δρόμους, εκεί που εν δυνάμει δολοφόνοι και αυτόχειρες δρουν ανεξέλεγκτοι. Και η χώρα ασχολείται μαζί τους μόνο όταν σκοτώσουν, τραυματίσουν, σκοτωθούν ή τραυματιστούν –μεθυσμένοι από οινόπνευμα ή από συμπλέγματα, ματαιοδοξίες και εμμονές ότι έχουν ικανότητα  οδηγού φόρμουλας. Και σαν πύραυλοι πέφτουν πάνω σε οχήματα· πάνω σε πεζούς· ακόμα και πάνω σε στάσεις (ξανάγινε αυτές τις μέρες)· ακόμα και πάνω σε περίπτερα· ακόμα και σε παιδικά καροτσάκια!

Και μετά έρχεται ο μεγαλοδικηγόρος και προσπαθεί να τον βγάλει καθαρό, επειδή, λέει, είχε πιει λίγο παραπάνω, αλλά –σιγά!– όλοι το κάνουν.