Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Παπαχελάς: Αναμασώνται στερεότυπα σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σάιτ...

... ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ – «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΓΝΟΙΑ» –  ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ «ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ»

Για επικίνδυνη άγνοια σχετικά με όσα λέγονται σε ραδιόφωνα. τηλεοράσεις και γράφονται σε σάιτ, κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο άρθρο στην Καθημερινή, ο Αλέξης Παπαχελάς. Ανάμεσα σε άλλα
αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που έκανε λόγο για έξοδο του ερευνητικού πλοίου από το ελληνικό FIR, «λες και ήταν αεροσκάφος». Γράφει ο διευθυντής της Κ.:

«Η άγνοια είναι επικίνδυνο πράγμα, ειδικά όταν χαρακτηρίζει δήθεν ειδικούς ή απλά "ξερόλες". Ακούσαμε και διαβάσαμε, για παράδειγμα, ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε και βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το εν λόγω σκάφος βρισκόταν όμως πάνω από 150 μίλια νότια από το Καστελλόριζο. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται στα 6 μίλια. Ακούσαμε επίσης ότι παραβιάστηκε η ελληνική ΑΟΖ. Η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη, όπως θα υπογράμμιζε και ο φίλος Θ. Καρυώτης. Και τέλος, διαβάσαμε σε επίσημη ανακοίνωση ότι το "Ορούτς Ρέις" βγήκε εκτός του ελληνικού FIR, λες και ήταν αεροσκάφος. Είναι εντυπωσιακό το κενό ενημέρωσης γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ευκολία με την οποία αναμασώνται κλισέ και λανθασμένα στερεότυπα από ραδιόφωνα, σάιτ και τηλεοράσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακή». 

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στην κρίση του ΄87 και στην αντίδραση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, κατά τον αρθρογράφο, «έβαλε το κυπριακό στο ράφι» (ολόκληρη η φράση τού άρθρου είναι σε εισαγωγικά).

Το πρωτοσέλιδο κείμενο του διευθυντή της της Καθημερινής καταλήγει:
«Βασικές γνώσεις και αντικειμενική κατανόηση της Ιστορίας, είναι μάλλον απαραίτητα στοιχεία σε μια εποχή έντασης με τη Τουρκία. Αλλά και εξαιρετικά δυσεύρετα».