Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

Συγκινητικός Χοακίν Φίνιξ: «Αρμέγουμε την αγελάδα, βάζουμε το γάλα στον καφέ μας και μετά της παίρνουμε και το μοσχαράκι»

Εκπληκτικός στον ρόλο του Τζόκερ· βαθύς, ανθρώπινος, συγκινητικός και, με τον τρόπο του, πολιτικός, ο Χοακίν Φίνιξ στην ομιλία του κατά την απονομή των Όσκαρ, κρατώντας το αγαλματίδιο για το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου. «Υπάρχει αδικία σε αυτόν τον κόσμο», «Είμαστε εγωκεντρικοί, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου», «Αρμέγουμε την αγελάδα, βάζουμε το γάλα στον καφέ μας και μετά της παίρνουμε και το μοσχαράκι», είναι μερικές από τις εύστοχες και τρυφερές αναφορές του. Διαβάστε ένα απόσπασμα από όσα είπε:

«Δεν νιώθω ανώτερος από κανένα εδώ. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το σινεμά και δεν ξέρω τι θα είχα απογίνει χωρίς αυτό. Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο δώρο είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε φωνή όταν πολλοί γύρω μας δεν έχουν. Είτε μιλάμε για την εκπροσώπηση των γυναικών, είτε για τον ρατσισμό, είτε για την οικολογία, στην ουσία μιλάμε για τον αγώνα απέναντι στην αδικία. Και υπάρχει αδικία σε αυτό τον κόσμο.

» Έχουμε αποσυνδεθεί από τη φύση. Είμαστε εγωκεντρικοί -δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αρμέγουμε την αγελάδα και να βάζουμε το γάλα στον καφέ μας. Μετά της κλέβουμε και το μοσχαράκι της. Αν είχαμε την αγάπη ως οδηγό θα βρίσκαμε το σύστημα που θα μας επέτρεπε να επιβιώσουμε. Έχω υπάρξει κωλόπαιδο, πολύ δύσκολος στις συνεργασίες μου. Και εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες… Αυτή είναι σημασία της ανθρωπιάς. Όταν ήταν 17 ο αδελφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο: Run to the rescue and love and peace will follow».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ (ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ!) HARDDOG:
Το «κόλπο» του Έλληνα παρουσιαστή για να του μιλήσει ο Τομ Χανκς