Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Μια απίθανη ιστορία δημοσιογραφικής «κατασκοπείας»!

Στα τυπογραφεία των εφημερίδων από παλιά –από την εποχή της λινοτυπίας– η πρώτη σελίδα στηνόταν με προφυλάξεις, μακριά από αδιάκριτα μάτια, ιδιαίτερα όταν υπήρχε αποκλειστικό θέμα. Ο λόγος προφανής: να αποφευχθεί η διαρροή από πιθανούς μη έμπιστους δημοσιογράφους ή τεχνικούς που θα διάβαζαν την είδηση χωρίς να ανήκουν στους εμπλεκόμενους της δημιουργίας της σελίδας.

Έχει συμβεί να «φύγουν» ειδήσεις (ακόμα και δευτερεύουσας σημασίας) από μια εφημερίδα σε άλλη; Έχει συμβεί! Και έχουν στιγματιστεί άνθρωποι ως ύποπτοι χωρίς να είναι. Το μπλογκ Πασατέμπος, του Άγγελου Μενδρινού, ανάρτησε την Τρίτη μια από τις ωραιότερες ιστορίες του (ανάμεσα στις τόσες ωραίες) σχετικές με τον Τύπο. Αφορά την (υπο)κλοπή μιας σπουδαίας είδησης, ιστορικής σημασίας, με έναν ασύλληπτο «κατασκοπευτικό» τρόπο: την εκ του μακρόθεν παρακολούθηση της στοιχειοθεσίας της είδησης!

Το πώς έγινε το απίθανο –το ασύλληπτο!– εγχείρημα, το αποκάλυψε o συντάκτης νυχτερινής βάρδιας της μιας εφημερίδας, αυτής που «έκλεψε», ο οποίος συνέβη να είναι ένας λογοτέχνης, ποιητής, που καταρχάς γνωρίσαμε στα βιβλία του Δημοτικού: Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Διαβάστε εδώ αυτήν την απίθανη ιστορία. Μαζί θα μάθετε μερικά μυστικά της παλιάς, προ λινοτυπίας, τοπογραφίας. Οι τεχνικές λεπτομέρειες που συνοδεύουν την αφήγηση έχουν τη σημασία τους.