Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Το Πρώτο Θέμα απέσυρε αρνητικό κείμενο για τον Κόμπι Μπράιαντ

ΑΣΤΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το δυστύχημα στην Καλιφόρνια, με τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του και άλλα επτά άτομα, προκάλεσε έκρηξη αναρτήσεων στο Διαδίκτυο. Ποτάμι οι πληροφορίες με λεπτομέρειες για το ίδιο το δυστύχημα, για το πορτρέτο τού Μπράιντ, τη ζωή του, τις επιδόσεις του κ.λπ. Φυσικά, καταιγιστικός ήταν και ο ρυθμός αναρτήσεων στα σόσιαλ που εξέφραζαν σπαραγμό, έκπληξη, σοκ, αποχαιρετισμό.
Μέσα σε αυτή την παλιρροϊκή ροή
κειμένων, επέπλευσε ένα αρνητικό από το σάιτ του Πρώτου Θέματος –ένα κείμενο που προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνική δικτύωσης και βαρείς χαρακτηρισμούς. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας, που –ανεξάρτητα με τις θέσεις και την πολιτική γραμμή της, αλλά και τις δημοσιογραφικές πρακτικές της– διακρίνεται για τη γρήγορη ανάρτηση θεμάτων και το εύρος με τα οποία καλύπτει μεγάλα γεγονότα, έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε πάνω από 40 αναρτήσεις σχετικές με το δυστύχημα και τον θρύλο του μπάσκετ (την ώρα ανεβαίνει τούτο κείμενο του Harddog ξεπερνούν τις πενήντα).

Στις 11 το βράδυ της Κυριακής ανέβασε και ένα γνωστό θέμα που αναφερόταν σε κατηγορία βιασμού σε βάρος του μπασκετμπολίστα και το οποίο έληξε το 2004 με εξωδικαστική διευθέτηση. Ο τίτλος της συγκριμένης ανάρτησης του Πρώτου Θέματος ήταν «Κόμπι Μπράιαντ: Η σκοτεινή υπόθεση βιασμού πίσω από τη λαμπερή ζωή του». Άστοχη η ανάρτηση τη συγκεκριμένη στιγμή που υπήρχε παγκόσμια θλίψη και σοκ για τον χαμό του μπασκετικού θρύλου και των συνεπιβατών του στο ελικόπτερο, άστοχο και το πώς τιτλοφορήθηκε (θα μπορούσε να δοθεί η πληροφορία –αν κρινόταν αναγκαίο για την, ας υποθέσουμε, πολυεπίπεδη πληροφόρηση– χωρίς αναφορές σε «σκοτάδια» και «λαμπερή ζωή» που δεν ήταν πάντα «στρωμένη με ροδοπέταλα»).

Το θέμα αποσύρθηκε από τη ιστοσελίδα, αλλά προηγουμένως είχε αναρτηθεί και καταγγελθεί με οργή στα σόσιαλ. Προφανώς το κείμενο ήταν άκαιρο, έδειχνε αναλγησία, κακή εκτίμηση στην επιλογή και δεν πρόσφερε τίποτα στην πληρότητα της ενημέρωσης –αντίθετα μείωνε την υπόλοιπη δουλειά που έκαναν οι συντάκτες του σάιτ.

Κάποιες φορές ο υπερβολικός ζήλος τού «να πούμε πολλά» και «περισσότερα από όλους» οδηγεί σε ολισθήματα. Στα οποία το Πρώτο Θέμα θα έπρεπε να ήταν προσεκτικό επειδή έχει κατηγορηθει από τη Κοινή Γνώμη –και όχι μόνο– στο παρελθόν για τα θέματα (όχι ίδια αλλά άπτονταν της δημοσιογραφικής δεοντολογίας) του Παύλου Φύσσα και του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Το Google 

Βάζοντας στο Google τον  τίτλο του αρνητικού θέματος («Κόμπι Μπράιαντ: Η σκοτεινή υπόθεση βιασμού πίσω από τη λαμπερή ζωή του») εντοπίζεται το λινκ, το οποίο όμως οδηγεί όχι στο κείμενο (αφού έχει αποσυρθεί) αλλά σε ένα από τα πολλά άλλα για την τραγωδία και τον Μπράιαντ.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)