Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τι θυμάσαι από τον Βάρσο;

ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ-ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΙ ΖΩΗ – ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ 

Τι θυμάσαι από τον Βάρσο; Τη μυρωδιά του φρέσκου γάλακτος διαβαίνοντας την πόρτα της Κασσαβέτη 5; Τα καταπληκτικά γιαούρτια του; Τα τυριά του; Τα προφιτερόλ του; Τους μαγευτικούς μπεζέδες του; Το ρυζόγαλό του; Την σπέσιαλ βάρκα παγωτό του; Τα μιλφέιγ του; Τα μυρωδάτα πασχαλιάτικα τσουρέκια του;

Τι θυμούνται οι γενιές που μεγάλωσαν με παρεΐστικες συναντήσεις είτε στο παλιό σαλόνι εποχής, είτε στον πίσω κήπο, είτε στις καρέκλες μπροστά, δίπλα από το πεζοδρόμιο έξω από την είσοδο;

Με τον θάνατο, προχθές, του Βασίλη Βάρσου, εγγονού του ιδρυτή του παλαιότερου ζαχαροπλαστείου της Αθήνας, οι αναμνήσεις ξύπνησαν από τον ύπνο τους και ανακλαδίστηκαν. Ο Βάρσος είναι ένα από τα σημεία-σύμβολα της Κηφισιάς• μαζί με τους μόνιππους• μαζί με τον, κομμένο πια, πλάτανο της πλατείας• μαζί με την Μπομπονιέρα της (το κινηματογράφο-θρύλο)• μαζί με τα νερά της και τις στεγνές πλέον αμπολές της• μαζί με τη γειτονιά των ξενοδοχείων της στο Κεφαλάρι, πολλά από τα οποία έπαψαν πια να είναι ξενοδοχεία.

Ο Βάρσος είναι για δεκαετίες –από το 1892 που ιδρύθηκε– η καρδιά της εμπορικής Κηφισιάς. Στην Κασσαβέτη άλλαξαν πολλά• έφυγε ο ανταγωνιστικός Νικολέλης, έκλεισαν τα παλιά κλασικά καφενεία. Έγιναν εκεί σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ταχυφαγεία –ένα σωρό. Αλλά ο Βάρσος παρέμεινε σχεδόν απαράλλαχτος, με ελάχιστες ανακαινίσεις, με τα παλιά έπιπλα στο βάθος της αίθουσας και, βάζοντας λίγη φαντασία ίσως, με την παλιά μυρωδιά τού φρέσκου γάλακτος στο μπροστινό μέρος του μαγαζιού, μετά την είσοδο.

Ο Βάρσος είναι μια κιβωτός του χρόνου. Και πάνω της πλέει η παλιά Κηφισιά, πριν κατακλυστεί από το τσιμέντο και κυριευτεί από τους «έποικους».

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)