Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Εφημερίδα: πόσο μπαγιάτικη!

Η ιστορία είναι παλιά, πικρή και πονεμένη: η έντυπη ενημέρωση θα κινείται πάντα, από πλευράς ταχύτητας, πολλά βήματα πίσω από την ηλεκτρονική. Μια εφημερίδα γεμίζει τις σελίδες της με γεγονότα της μέρας που προηγήθηκε της ημερομηνίας
έκδοσής της και έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο ή ειπωθεί στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Αυτό είναι κακό για τον Τύπο, αλλά χειρότερο γίνεται όταν το αξιομνημόνευτο γεγονός συμβαίνει την νύχτα, την ώρα που η εφημερίδα τυπώνεται ή βρίσκεται σε διαδικασία διανομής. Τότε φαίνεται περισσότερο το παρωχημένο του Τύπου.

Σημερινό παράδειγμα είναι οι εκτιμήσεις και τα τηλεγραφήματα για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη. Οι εφημερίδες που κρεμάστηκαν στα περίπτερα μιλούν για σενάρια και εικασίες. Η Καθημερινή, μάλιστα, το έχει σε πρωτοσέλιδη θέση που ισοδυναμεί με δεύτερο θέμα. «Πόλεμος σεναρίων γύρω από το μοιραίο Boeing» είναι ο τίτλος της κεντρικής φωτογραφίας της πρώτης σελίδας. Στην κειμενολεζάντα διαβάζουμε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς υποστηρίζουν ότι το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από πύραυλο της ιρανικής αεράμυνας, κάτι που διαψεύδουν Τεχεράνη και Μόσχα».

Αλλά όταν η εφημερίδα έφτανε στα περίπτερα, τα σάιτ δημοσίευαν ήδη από το πρωί του Σαββάτου, ανάμεσα στις 7 και στις 8, την ομολογία του ιρανικού στρατού ότι εκείνος κατέρριψε το αεροσκάφος, επειδή το εξέλαβε ως εχθρικό.

Η μάχη Εφημερίδας-Επικαιρότητας είναι άνιση, κυρίως επειδή η δεύτερη δεν μπαίνει σε καλούπια. Είναι ποταμός, ρέει συνεχώς και απρόβλεπτα, αντίθετα με την πρώτη, την εφημερίδα, που σταματάει την ενημέρωσή της όταν ο πιεστής πατήσει το κουμπί για την εκτύπωση. Τότε είναι που η επικαιρότητα κοκαλώνει στις σελίδες της και αρχίζει να μπαγιατεύει.

Και άλλη «ήττα»

Ήττα (που κάποιες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει αν δούλευαν όπως παλιά) ήταν για τις εφημερίδες και η κάλυψη του θανάτου του τού Θεόδωρου Νιτσιάκου. Ίσως κάποιες να τον αναφέρουν σε εσωτερικές σελίδες, αλλά καμία δεν κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδό της. Το δυστύχημα έγινε, σύμφωνα με τις διαδικτυακές δημοσιεύσεις, γύρω στις 11 το βράδυ της Παρασκευής και τα σάιτ άρχισαν να το δημοσιεύουν περίπου μια ώρα μετά. Τουλάχιστον εμείς το είδαμε στο ethnos.gr, σχεδόν την στιγμή που το ανέβασε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και, μάλιστα, με λεπτομέρειες και πολλά στοιχεία από το βιογραφικό του. Μπορεί και άλλα σάιτ να είχαν τα ίδια αντανακλαστικά, αλλά καταθέτουμε την προσωπική μας, τυχαία, μαρτυρία.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)