Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Βασικό θέμα η Μαρία Πενταγιώτισσα!

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ – ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΟΝΤΡΗ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Ο Πασατέμπος, το μπλογκ της Ιστορίας και των ιστοριών, μας ταξίδεψε πάλι στον χρόνο μέσα από το αρχείο του. Ένα εκπληκτικό άλμα εκατό χρόνων πίσω, στο «αισιόδοξο 1920», οπότε είχαμε την «Ανατολή νέας ζωής για την ανθρωπότητα» σύμφωνα με το βασικό
πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Πατρίς που εικονογραφήθηκε με το σκίτσο που βλέπετε στην αρχή του κειμένου. Τι έλπιζε, τι ευχόταν, τι πάθη είχε ο κόσμος στην ανατολή της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα; Και πώς ερχόταν το νέο έτος; «Πλούσιον εις Εθνικάς υποσχέσεις, ελπιδοφόρον και προοιωνιζόμενον την πλήρην αποκατάστασιν της τόσον ποθητής ειρήνης εις τον Κόσμον, αλλά και την ολοκληρωτικήν εκπλήρωσιν των προαιωνίων πόθων και των απαραγράφων δικαίων του Ελληνισμού, εισέρχεται από σήμερον το νέο έτος 1920» έγραφε πρωτοσέλιδο άρθρο της 1ης Ιανουαρίου 1920.

Το αφιέρωμα του pasatempo.wordpress.com αποτυπώνει το κομμάτι μιας εποχής, μέσα από τις δημοσιογραφικές πένες που δεν είχαν μόνο τα πολιτικά και τα κοινωνικά τους• είχαν και τα αναγνώσματά τους που μπορούσαν να γίνουν ακόμα και πρώτο θέμα! Όπως η Μαρία η Πενταγιώτισσα, λόγου χάρη στην εφημερίδα Αστήρ η οποία ήταν, όπως ανέφερε κάτω από το λογότυπό της, «Καθημερινή πρωινή εφημερίς των φιλελευθέρων αρχών κυκλοφορούσα ημερησίως εις 30.000 φύλλα».

** Δείτε εδώ το νέο αφιέρωμα του Άγγελου Μενδρινού στο μπλογκ του, με τα πρωτοσέλιδα σαν σήμερα πριν από εκατό χρόνια! Όπως πάντα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που δίνει και, ακόμα περισσότερο, για το έντυπο υλικό του. Ανάμεσά τους και ένα σκαναρισμένο κείμενο της Εστίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η Χοντρή του Θησαυρού


Άλλο θέμα τού
Πασατέμπος, που γίνεται επίκαιρο λόγω της ημέρας, είναι οι διαχρονικές πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες τού Μιχάλη Γάλλια με τη θρυλική Χοντρή του Θησαυρού και τον μικροσκοπικό σύζυγό της, τον Ζαχαρία. Βλέπουμε μια σειρά από έγχρωμα σκίτσα δημοσιευμένα το 1947, το 1949 (είναι αυτό που αναδημοσιεύουμε εδώ, παραπλεύρως), το 1950, το 1951, το 1954, το 1960 και το 1961 –όλα με θέμα την Πρωτοχρονιά και τα έθιμά της: κοπή της πίτας, ποδαρικό (η Χοντρή σπάει με το πόδι της μια πόρτα!) και χαρτοπαιξία. Σε μία από αυτές, η Χοντρή παίζει τα ρέστα της βάζοντας πάνω στον τραπέζι τον Ζαχαρία! Εκείνο το γελοιογραφικό εύρημα δημοσιεύτηκε το 1949 και επαναλήφθηκε, ελαφρώς παραλλαγμένο και με διαφορετικό σκίτσο, το 1961.

** Δείτε εδώ, στο Πασατέμπος, τις πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες με τη Χοντρή του Θησαυρού.