Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ο «πόλεμος των ανταποκριτών» και «οι καλές σχέσεις του Α. Παπαχελά με την πρεσβεία των ΗΠΑ»

«...ΕΤΣΙ ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΧΕ ΒΑΣΗ» ΕΙΠΕ Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μόνο τρεις εφημερίδες, από το σύνολο του αθηναϊκού Τύπου, είχαν στις εκδόσεις της Τρίτης πρωτοσέλιδη προβολή με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ότι (εν τέλει!) οι ΗΠΑ θα εμπλακούν για να αποσοβήσουν θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Είναι η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ελεύθερος Τύπος και, βέβαια, η Καθημερινή η οποία εθίγη περισσότερο από τη διάψευση (ή τη μη επιβεβαίωση) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείας θα αναλάβουν πρωτοβουλία για μείωση της έντασης με την Τουρκία.

Πολύ περισσότερο, η Καθημερινή θίγεται από ευθείες βολές ή υπαινικτικές αναφορές, όπως του Νίκου Χατζηνικολάου, του οποίου είναι γνωστή η διαμάχη με τον όμιλο του Φαλήρου –μια διαμάχη, μάλιστα, που ξεπερνά σε τόνους και φρασεολογία την «αστική ευγένεια» (δείτε εδώ). Ο Χατζηνικολάου σχολιάζοντας τη διάψευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του ανταποκριτή τού Real Group, Θανάση Τσίτσα, ότι επίκειται αμερικανική πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά είπε: «Ήταν πρώτο θέμα (σημ.: η επικείμενη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ) την περασμένη εβδομάδα στη Καθημερινή του Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος φημίζεται μάλιστα για τις καλές του σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών και έτσι θεωρήσαμε όλοι ότι το ρεπορτάζ είχε βάση. Ήρθε η διάψευση και άλλαξε την εικόνα των πραγμάτων».

Ο Θανάσης Τσίτσας, ήρθε αργότερα να ενισχύσει τις εντυπώσεις από τη διάψευση: «Μετά τη δημοσίευση ότι ο ίδιος ο Πομπέου μιλάει για πρωτοβουλία του ίδιου, έκανα το απλό: μία διασταύρωση που δεν το επιβεβαίωσε. Απευθυνθήκαμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μετά από 36 ώρες, το βράδυ της Παρασκευής, απάντησε και δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αμερικανική πρωτοβουλία και κράτησε αποστάσεις γι’ αυτό».

Η ελληνοτουρκική διαμάχη και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, έδωσε την αφορμή για τον «πόλεμο των ανταποκριτών» στις ΗΠΑ, στον οποίο «πόλεμο» ενεπλάκη ο Μιχάλης Ιγνατίου, όπως διαβάσαμε στους; Zoorlalistas (εδώ) και στο e-tetradio.gr (εδώ). «Οι ανταποκριτές μίλησαν με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Δεν είναι δυνατόν τέσσερις δημοσιογράφοι, ο Αποστόλης Ζουπανιώτης, η Λένα Αργύρη, η Κατερίνα Σώκου και εγώ να μην ακούσαμε καλά», έγραψε ο Ιγνατίου, ο οποίος μετέδωσε την πληροφορία στο Open, άρα δεν ήταν μόνο η Καθημερινή στην οποία αποκλειστικά αναφέρθηκε ο Χατζηνικολάου.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)