Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Ο «Νυχτοφύλακας» του Real

ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΤΟΥ

Ξαφνικά, οι ξενύχτηδες των ερτζιανών ανησύχησαν και έχασαν τον προσανατολισμό τους στις μοναχικές νυχτερινές διαδρομές, καθώς έμειναν χωρίς τη γνωστή τους συντροφιά: ο Κωνσταντίνος Λαβίθης «εξαφανίστηκε»! Στην εβδομάδα που τελείωσε ο «βασιλιάς» αυτής της ραδιοφωνικής ζώνης, όπως ακριβώς τον έχει αποκαλέσει το αφεντικό τού Real fm, ο Νίκος Χατζηνικολάου,
απουσίασε από το «γερμανικό νούμερο» της ραδιοφωνικής βάρδιας, δηλαδή από 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Ο Λαβίθης εδώ και χρόνια, από την εποχή των πολύ καλών ημερών του Σκάι fm, ήταν και είναι ένας χρήσιμος, ενδιαφέρων, ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής «Νυχτοφύλακας Ραδιοφώνου»• φυσικά και επιτυχημένος. Παραλαμβάνει τα μεσάνυχτα τον σταθμό και τον παραδίδει στον πρώτο που τον άνοιγε το πρωί.

Ιδιαίτερη εκπομπή το Ανεμολόγιο του Λαβίθη. Μια μακρινή νυχτερινή ραδιοφωνική παρέλαση χωρίς καμιά ομοιομορφία στις γραμμές της. Έβγαιναν, και βγαίνουν, στον αέρα της για να μιλήσουν κάθε λογής ακροατές: καταρτισμένοι, ημιμαθείς, αδαείς, ήρεμοι, αγανακτισμένοι, ευφραδείς ή δύσκολοι στην ομιλία, πονεμένοι, φιλίστορες, πολιτικοποιημένοι, καλότροποι, κακότροποι, ευγενικοί, αγενείς, συναινετικοί, επιθετικοί... Όλοι τους με ψευδώνυμα ή μόνο με το μικρό τους όνομα. Συνισταμένη όλων αυτών, ή των περισσότερων, η αγάπη τους για το ήρεμο ραδιοφωνικό ξενύχτι• πιθανόν και η μοναξιά για τους περισσότερους.

Ο λόγος της επιτυχίας

Το Ανεμολόγιο πέτυχε απόλυτα και έγινε γνωστό στο ραδιοφωνικό κοινό. Ήταν μια από τις εκπομπές του Σκάι που είχαν δυναμική και τη μετέδωσαν στο Real, όταν μετακινήθηκαν από το Φάληρο στο Μαρούσι. Η επιτυχία τού Ανεμολογίου οφείλεται σε ένα χάρισμα του Λαβίθη που σπανίζει στις συζητήσεις της απλής παρέας ή στα πάνελ της τηλεόρασης: ξέρει να ακούει και αφήνει τον άλλον να μιλήσει. Είναι καταρτισμένος, αν χρειαστεί διαχειρίζεται την επιθετικότητα, έχει υπομονή και παραμένει ήρεμος ή απαντά με συγκρατημένο θυμό (σπάνια χρειάζεται) ακόμα και όταν δέχεται προσωπικές επιθέσεις.

Για ένα διάστημα αντικαταστάθηκε στο «γερμανικό νούμερο» της βραδινής «βάρδιας» (και άρχισε να βγαίνει λίγο νωρίτερα, αλλά πάντα νύχτα), από έναν άλλον «Νυχτοφύλακα Ραδιοφώνου»: τον πολύ καλό στο είδος του (από παλιά στην ΕΡΤ ακόμα) Μάνο Τσιλιμίδη• ο οποίος Τσιλιμίδης έκανε και κάνει πιο αρχιτεκτονικά δομημένες εκπομπές, πιο ψαγμένες, πιο γοητευτικές. Και εκείνος ανοίγει τα μικρόφωνα σε ακροατές, δίνει τον λόγο, γίνεται παρεΐστικος, αλλά «ντύνει» τις εκπομπές του με παρεμβολές ποίησης και λογοτεχνίας, με συνεντεύξεις (άκρως ενδιαφέρουσες και ποιοτικές), όμορφες προσωπικές ιστορίες ακροατών κ.λπ.

Ο Τσιλιμίδης δεν αφήνει τους ακροατές του να πλατειάσουν, παρεμβαίνει, ελέγχει με τον τρόπο τους την ποιότητα όσων λέγονται, αποτρέπει την πολιτικοποίηση των συζητήσεων, και μολονότι φαίνεται πολύ γλυκός, ευγενικός; με ζεστή για ραδιόφωνο φωνή, αν χρειαστεί γίνεται αυστηρός και κάποιες φορές απότομος, όπως είχε γραφτεί, όχι κακοπροαίρετα, εδώ στον Harddog πριν από μερικά χρόνια, σε ένα σχόλιο με τίτλο «Η "ευγενής αγένεια" του μειλίχιου Μάνου Τσιλιμίδη».

Η άδεια και η επάνοδος

Δεν ξέρουμε αν ο Κωνσταντίνος Λαβίθης είχε ενημερώσει το ακροατήριό του για την απουσία από το «γερμανικό νούμερο» την εβδομάδα που τελείωσε, αλλά η εμφάνιση στην ώρα του τού Δημήτρης Γιαγτζόγλου (ενός ακόμα «Νυχτοφύλακα Ραδιοφώνου», αν και αυτός έχει κάνει και πολύ πρωινές εκπομπές) προκάλεσε ερωτηματικά και ένα κύμα από μηνύματα στον σταθμό. Ίσως σε αυτό συνετέλεσε και κάτι που είπε ο Γιαγτζόγλου στις αρχές της εβδομάδας –νομίζουμε το βράδυ της Τρίτης. Απαντώντας σε μήνυμα ακροατή (που μάλλον τον εκθείαζε) είπε (έτσι ακριβώς ή περίπου): δεν είμαι εδώ για να συγκριθώ με κανέναν, είμαι για να κάνω μια αντικατάσταση.

Το επόμενο ή το μεθεπόμενο βράδυ ο Γιαγτζόγλου (που προσάρμοσε τη βραδινή ζώνη στο δικό του στιλ, αρκετά διαφορετικό από εκείνο του βασικού παρουσιαστή της), διευκρίνισε ότι ο Κωνσταντίνος Λαβίθης είναι σε άδεια και θα επανέλθει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Έτσι, οι νυχτόβιοι του Real θα ξαναβρούν από αύριο τον ρυθμό τους με συντροφιά έναν παραγωγό που τον ξέρουν, τους ξέρει, τον αγαπούν και τους αγαπά. Και ο οποίος –το είπαμε–  κατά τον Χατζηνικολάου είναι ο «βασιλιάς» αυτής της ζώνης.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)