Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019

Οσοι ευχήθηκαν «Χρόνια Πολλά» στον εχθρό εκτελέστηκαν ως προδότες

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

(...) Στους Times της Πρωτοχρονιάς του 1915 υπάρχει αναφορά για ένα ποδοσφαιρικό ματς μπροστά από την τάφρο. Ο Βρετανός ποιητής Ρόμπερτ Γκριβς που υπηρετούσε στο μέτωπο έγραψε μια ιστορία το 1962 με θέμα έναν
ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο οι Άγγλοι νίκησαν 3-2 τους Γερμανούς. Η ιστορία όμως έχει πολλά φανταστικά στοιχεία. Είναι περισσότερο λογοτεχνία παρά ρεπορτάζ για κάτι που έγινε. Το 1964 δύο Αγγλοι ερευνητές ο Μάλκομ Μπράουν και ο Σίρλεϊ Σέτον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έγιναν απόπειρες να πραγματοποιηθεί, έστω και με πρωτόγονα μέσα. Πιο ισχυρή είναι μια αναφορά ενός Γερμανού στρατιώτη ότι πραγματοποιήθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας.

Το 2011 ο Μάικ Ντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την Ημέρα των Χριστουγέννων το 1914 υπήρξαν ποδοσφαιρικοί αγώνες, κυρίως με στρατιώτες της ίδιας εθνικότητας, αλλά τουλάχιστον σε τρία ή τέσσερα μέρη έγιναν απόπειρες να γίνει ποδοσφαιρικό ματς. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Ανατολικό Μέτωπο όπου οι Αυστριακοί ήρθαν κοντά με τους Ρώσους.

Τι έγινε όμως αργότερα; Το 1915 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι διοικητές των εμπολέμων είχαν διαταγές να μην ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές. Η διάρκεια του πολέμου, αλλά και η σκληρότητα των αντιπάλων είχε δημιουργήσει ισχυρό κίνημα με τις ιδέες των Γερμανών αριστερών να κερδίζουν έδαφος. Οσοι δοκίμασαν να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον εχθρό εκτελέστηκαν ως προδότες (...)

** Απόσπασμα από ένα ακόμα ιστορικό θέμα που στο μπλογκ Πασατέμπος, του Άγγελου Μενδρινού, γίνεται επίκαιρο, όπως τόσα άλλα. Δείτε το ολόκληρο εδώ, μαζί με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν.