Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Ένας Τύπος που επιμένει, εις πείσμα…

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ

Ο περιοδικός Τύπος εξακολουθεί να υπάρχει εις πείσμα…
Εις πείσμα των καιρών (που σπρώχνουν από το κάδρο της Ενημέρωσης ό,τι παλιό), της τεχνολογίας, της διακοπής ελαφρύνσεων (όπως λόγου χάρη στα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή εντύπων σε συνδρομητές), των εξόδων που μεγαλώνουν
(ανάμεσά τους και το 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ) κ.ά. Αυτός ο Τύπος, της πόλης, της περιφέρειας, του χωριού, αντιστέκεται και μένει. Γι’ αυτό και (επι)βραβεύτηκε σε εκδήλωση που έγινε υπό τη αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και στην οποία τιμήθηκαν έντυπα που παραμένουν εν λειτουργία για πενήντα και πλέον χρόνια. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και έλαβε χώρα στο μέγαρο Σαρόγλου της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα.
.
Ανάμεσα στις τις Γηραιές Κυρίες του Τύπου που τιμήθηκαν είναι η Κηφισιά –ένα (και) δικό μας σχολείο στα χρόνια της, δημοσιογραφικά, νηπιακής ηλικίας. Από αυτήν, την ιστορική εφημερίδα που ίδρυσε ο αξέχαστος Γιώργος Γρηγοράκος, με την (παρούσα στην εκδήλωση) σύζυγό του, τη Φρόσω Γρηγοράκου, πήραΜΕ τα αποσπάσματα του ρεπορτάζ που ακολουθεί:

Τον άθλο της επιβίωσης για μισό και πλέον αιώνα των εντύπων που συνεχίζουν να εκδίδονται κόντρα στον καιρό επιβράβευσε η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, σε πανηγυρική εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο μέγαρο Σαρόγλου της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα.

Η «Κηφισιά» φυσικά δεν έλειπε από τα έντυπα που βραβεύτηκαν στην επετειακή εκδήλωση, όπου και η ΕΔΙΠΤ  έκλεινε τα 80 χρόνια της. Μια Ένωση, που δημιουργήθηκε το 1939,  στα πρόθυρα του πολέμου, όταν ήταν ολοφάνερο ότι η ενημέρωση είναι πολύτιμο αγαθό και όσοι την υπηρετούσαν επιτελούσαν πραγματικά λειτούργημα. Μια Ένωση που εκπροσωπεί 200 έντυπα και απευθύνεται σε 3.000.000 αναγνώστες.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Στέλιος Πέτσας, μίλησε κυρίως για το τι κάνει η Κυβέρνηση για την επιβίωση των μεγάλων οπτικοακουστικών και εκδοτικών συγκροτημάτων, λέγοντας βέβαια ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει και τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης. Στο τέλος πρόσθεσε ότι για να κάνει κάτι όμως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμοστούν τα μέλη στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Το «χαρτί» δεν πρόκειται να πεθάνει

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής και δημοσιογράφος, Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος τόνισε ότι το χαρτί δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ. Συγκεκριμένα στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Δελίδης, ενώ χαιρετισμός έγινε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη.

Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους και επίτιμο μέλος της Ένωσης η π. Πρόεδρος της Βουλής  Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία δέχτηκε και ευχές για την ονομαστική της εορτή.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  βραβεία δόθηκαν στα έντυπα που συνεχίζουν να υπηρετούν την ενημέρωση για πάνω από μισό αιώνα, με σειρά αρχαιότητας. Αρχαιότερο έντυπο η εφημερίδα «Σίφνος», η οποία εκδίδεται ανελλιπώς από το 1879. Ανάμεσα στους νεότερους από τους παλιούς η εφημερίδα «Κηφισιά», με συνεχή παρουσία από το 1964, με πρώτους εκδότες τον αείμνηστο Γεώργιο Γρηγοράκο και την Ευφροσύνη Γρηγοράκου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν  μεταξύ άλλων ο Αναπ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γεώργιος Κουμουτσάκος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αδελφών  δημοσιογραφικών οργανώσεων, προσωπικότητες της πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, μέλη και φίλοι της Ένωσης.

** Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της(ΕΔΙΠΤ) Μιχαήλ Σαββάκης