Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

Υπάρχει και μια Δίκη…

Στο καθημερινό μας ποστ-ιτ θα έπρεπε να υπάρχει πάντα η υπενθύμιση: «Μην ξεχάσω τη Δίκη». Αυτή η Δίκη –με κεφαλαίο το αρχικό– θα έπρεπε να είναι πιο μέσα στη ζωή των Μέσων και του «μέσα» μας. Αλλά δεν είναι…
Ίσως γιατί σέρνεται σε έναν ατέλειωτο χρονικά δρόμο, με διακοπές –ακόμα και επειδή η δικαστική αίθουσα ήταν ψυγείο έναν μνημονιακό χειμώνα, ελλείψει θέρμανσης, ώστε να μην μπορεί να σταθεί, να σκεφτεί και να μιλήσει ανθρώπινο ον εκεί μέσα. Σε αυτή τη Δίκη εξετάζονται ναζιστικές μέθοδοι, φασιστικές ιδέες, άγριες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί και βέβαια ΕΝΑΣ ΦΟΝΟΣ, ένα αδίστακτο, προμελετημένο, μαχαίρωμα που στέρησε τη ζωή από τον Παύλο Φύσσα, έναν μαχητή, του οποίου ο θάνατος έγινε αφορμή για κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί πολύ πριν: να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος τής Χρυσής Αυγής. Κανείς δεν ξέρει –μόνο να υποθέσει μπορεί– έως πού θα έφτανε η δράση των ταγμάτων εφόδου αν δεν είχε γίνει το τραγικό γεγονός στο Κερατσίνι.

Δυστυχώς, στα ποστ-ιτ των Μέσων (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, σάιτ) δεν υπήρχε η συχνή υπενθύμιση, αλλά, και αν υπήρχε, τα κίτρινα χαρτάκια ξεκολλούσαν, σπρωγμένα από άλλα πιασάρικα θέματα. Η Εφημερίδα των Συντακτών είναι μία από τις ελάχιστες –από αυτές που μετριούνται στα μισά δάχτυλα του χεριού– που έδωσε αρκετό χώρο και θέση προβολής στη Δίκη. Ίσως θα μπορούσε (και όχι μόνο αυτή) να έχει καθιερώσει καθημερινά, στην ίδια πάντα θέση, ένα καλοσχεδιασμένο πρωτοσέλιδο καρεδάκι, μονόστηλο έστω, που θα ανέφερε μια δυο λέξεις για τη Δίκη. Όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για διαρκή υπενθύμιση ότι «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΗ» που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Πάντως, η Εφημερίδα των Συντακτών (που προτίμησε να μην έχει στην πρώτη σελίδα κάτι για τα τα έβδομα γενέθλιά της, πέρα από την παραπομπή για το επετειακό φύλλο του Σαββάτου) προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη το γεγονός και σήμερα μας θυμίζει στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της ότι απολογείται –αύριο θα γίνει– ο «Αρχηγός» της Οργάνωσης και γι αυτόν είναι «Η ώρα της… Νυρεμβέργης». Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από είκοσι μέρες –από τις 17 Οκτωβρίου συγκεκριμένα– κατά την οποία το πρώτο θέμα της ΕφΣυν αφιερώνεται στη Δίκη. Φανταζόμαστε ότι αύριο, ημέρα της απολογίας, οι πρωτοσέλιδες αναφορές θα αυξηθούν. Το μποστ-ιτ δύσκολα θα ξεκολλήσει αυτή τη φορά...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρωτοσέλιδο που δημοσιεύουμε ένθετο, χωριστά από τα άλλα τρία, σε αυτό το κείμενο είναι της πρώτη έκδοσης της εφημερίδας που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου 2012, εν μέσω μνημονίων. Στην εικονογράφηση της σελίδας ήταν σκίτσο του αείμνηστου Γιάννη Καλαϊτζή. 

** Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ, αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να κάνετε like.