Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019

Ευχαριστούμε κυρία Τσιμτσιλή-Σοφού

Η ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΕΡΗΦΑΝΗ» ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΡΙΖΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ

Θέλω να πω κάτι για τη Σταματίνα Τσιμτσιλή-Σοφού. Όταν διάβασα αυτά που είπε, δεν αισθάνθηκα έκπληξη. Τα έχουμε συνηθίσει αυτά. Καλώς ή κακώς.
Είδα το βίντεο, όμως.
Και σκέφτηκα ότι το εντελώς τρομακτικό δεν είναι αυτά που είπε, αλλά το ΠΩΣ τα είπε.
Το ύφος.
Ο τόνος, οι κινήσεις, η σιγουριά, η έπαρση, η αμετροέπεια, η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης.
Και συναίσθησης γενικώς.
Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.
Η Σταματίνα Τσιμτσιλή-Σοφού είναι μητέρα. Τριών παιδιών. Τα οποία η ίδια δικαιούται να κάνει. Και τέταρτο και πέμπτο και εκατοστό.
Φροντίζει γι αυτό ο επιτυχημένος δικηγόρος σύζυγός της, Θέμης Σοφός, γνωστός μεταξύ άλλων για τα ενάρετα θρησκευτικά του αισθήματα, αλλά και για κάτι συνομιλίες του με τον κύριο Ευάγγελο.
Δεν της περνάει ΚΑΝ από το μυαλό ότι θα μπορούσε η ίδια να είναι στη θέση κάποιου από αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάει σαν να ανήκουν σε άλλο είδος και όχι το ανθρώπινο, το δικό της δηλαδή.

Δεν της περνάει ΚΑΝ από το μυαλό ότι η έπαρσή της δεν πατάει πουθενά αλλού από το τυχαίο γεγονός της καταγωγής της, του τόπου όπου μεγάλωσε, του γάμου της και του γεγονότος ότι κάποιοι την έχουν επιλέξει να λέει αυτά (και αυτού του επιπέδου) που λέει από τηλεοράσεως, όχι λόγω του τεράστιου δημοσιογραφικού της ταλέντου, αλλά λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι λέει αυτά που λέει εκ πεποιθήσεως.

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή-Σοφού ήταν απόλυτα πεπεισμένη ότι είχε δίκιο όταν, αρχικά, διαχώρισε το ανθρώπινο είδος στις δύο βασικές του κατηγορίες:
Έλληνες και πρόσφυγες.

Και όταν άρχισε να απαριθμεί τα προτερήματα της πρώτης κατηγορίας και τα ελαττώματα της δεύτερης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η -ομολογουμένως κακή- συνήθεια να «μπαίνει σε βάρκες με την κοιλιά τούρλα» και να μην προγραμματίζει τις εγκυμοσύνες της με βάση τον επόμενο πόλεμο που ενδεχομένως θα ξεσπάσει στην περιοχή στην οποία ζει.

Δείχνει, πράγματι, έλλειψη κουλτούρας αυτό.
Σε αντίθεση με την βαθιά κουλτούρα που διέπει την ίδια, την κουλτούρα του παντελώς αποκτηνωμένου δυτικού μεσοαστού που έπιασε πέντε φράγκα και πιστεύει πλέον ακράδαντα και εμπεδωμένα ότι ο ίδιος και τα παιδιά του ανήκουν σε ένα ανώτερο είδος.

Η κυρία Τσιμτσιλή-Σοφού δεν ντρέπεται που τα λέει αυτά από τηλεοράσεως και μάλιστα με την ιδιότητα της παρουσιάστριας, πολύ απλά διότι τα ΠΙΣΤΕΥΕΙ. Δεν τα είπε από βλακεία. Από πεποίθηση τα είπε. Αυτό με τρομάζει εμένα.

Κι αυτό με τρομάζει γενικότερα στη ζωή τον τελευταίο καιρό.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά, όταν το θέμα έχει ξεσκιστεί από το χτες;
Για να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν χρειάζεται καμιά βαθιά φιλοσοφία για να εξηγηθεί το πώς ριζώνουν και απλώνονται και δημιουργούνται τα κάθε λογής Ολοκαυτώματα.

Άλλοι μελετάνε μια ζωή για να το καταλάβουν, η κυρία Τσιμτσιλή-Σοφού μάς το εξήγησε σε 30 δευτερόλεπτα:
Όταν χάνεις εντελώς την ανθρωπιά σου, αλλά εξακολουθείς να πιστεύεις ότι είσαι άνθρωπος. Κι ότι μόνο εσύ και οι όμοιοί σου δικαιούστε να ζείτε ως τέτοιοι σε τούτον τον πλανήτη.
Ήταν τελικά τόσο απλό.
Ευχαριστούμε κυρία Τσιμτσιλή-Σοφού.

** Το κείμενο της Μαρίας Δεδούση δημοσιεύτηκε στο fb

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)