Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Η Δύση κοιμίζει τις ενοχές της...

... ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΜΠ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΥΡΟ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Με την ξένη δυστυχία μπορεί ο καθένας να οργιστεί «συγκρατημένα» και ανέξοδα• και ακόμα μπορεί να κάνει λογοπαίγνια. Λόγου χάρη ότι από την Πηγή Ειρήνης των Τούρκων πηγάζει ο ποταμός αίματος που ρέει στη βορειοδυτική Συρία και εκβάλλει στον Αναισθητικό Ωκεανό που
βρέχει τις ακτές της Δύσης. Κάποιοι μπορεί να παλεύουν με τις ενοχές τους για να τις κουλαντρίσουν• και εκείνες πότε γίνονται μια μάζα που βαραίνει στο κεφάλι τους και πότε καταβυθίζονται στο πηγάδι του ασυνειδήτου.

Τουλάχιστον αυτοί αισθάνονται την ατομική ευθύνη, νιώθουν ενοχές. Αυτές που φαίνεται να μη νιώθει ολόκληρη η Ευρώπη, ολόκληρη η Βόρεια και η Νότια Αμερική, ολόκληρη η εξευγενισμένη Ασία της βιομηχανικής παραγωγής γκάτζετ και ηλεκτρονικού πολιτισμού, ολόκληρη η Ωκεανία της γεωγραφικής απομόνωσης. Γι' αυτό σε πάρα πολλές χώρες δεν έγινε για τα εγκλήματα των Τούρκων, για τους μαζικούς θανάτους παιδιών και ενηλίκων, για τους εκτοπισμούς, ένα συλλαλητήριο, μια πορεία, ένα τυπικό μαζικό περπάτημα στους δρόμους• έτσι για να κατέβουν οι δείκτες της χοληστερίνης και να ανέβουν οι τιμές των ορμονών της καλής διάθεσης –της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης…

Στη Γαλλία εξάντλησαν τη μαχητικότητά τους με το Κίτρινα Γιλέκα, στην Αγγλία με το Brexit, στην Ισπανία με την Καταλονία, στην Ιταλία με τις κινήσεις υπέρ των εξαθλιωμένων προσφύγων που έδιωχνε το καλοκαίρι ο Σαλβίνι (κάτι λίγες διαδηλώσεις στη Σικελία, δηλαδή), στην Πορτογαλία με τα οικονομικά, στην Αμερική με τα δικαιώματα των γυναικών, στην Αυστραλία με το κλίμα (με διαδηλωτές ντυμένους μέλισσες!) και στην Ελλάδα με τη Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη κάτι λίγο κινήθηκε η οργή για την εισβολή και, ακόμα, κάτι περισσότερο σε γερμανικές πόλεις (με πυρήνες των διαδηλώσεων Κούρδους). Αλλά πολύς λαός, πλήθος κόσμου που θα συγκλόνιζε, δεν εμφανίστηκε πουθενά.

Φυσικά το ίδιο και στην Αθήνα. Ίσως γιατί η δυστυχία των Κούρδων φαίνεται μακριά και εφησυχάζουμε. Όπως όλη η Δύση, δηλαδή, που βλέπει απαθής τον Τραμπ να σηκώνει στους ώμους τον Ερντογάν και να κάνουν μαζί γύρο θριάμβου στα νέα Κατεχόμενα της Ιστορίας• στη Συρία, αυτή τη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Ανίσχυρη, πλήρως ελεγχόμενη, νομίζω ότι συνεισφέρω στην καταπολέμηση της αδικίας με το FB...
2) Ένα δράμα, μια μάνα, μια απειλή, ένας διεθνής δολοφόνος και εμείς

** Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ, αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να κάνετε like.