Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Ρητορικές μίσους

Πόλεμος παντού στον κόσμο, φτώχεια, κλιματική αλλαγή, εκατομμύρια χάνουν τα σπίτια τους, αναγκάζονται να φύγουν, να εκτοπιστούν εντός και εκτός της χώρας τους. Στην Ευρώπη -συγκριτικά με τη
συνολική, τεράστια παγκόσμια μετακίνηση που έχει κάνει τους ειδικούς να μιλάνε για μια «νέα νομαδική εποχή»- φτάνει ένα μικρό κομμάτι. Αυτό που βλέπουμε δεν μπορεί να περιγραφεί με όρους «εισβολής». Πρόκειται για μια φυσική μετακίνηση ανθρώπων που απλά δεν θα μείνουν πότε ήσυχα σε έναν τόπο να πεθάνουν ή να ζήσουν στην μιζέρια. Οι κοινότητες που υποδέχονται τους ανθρώπους αυτής της μετακίνησης επιλέγουν συνήθως -και είναι αναμενόμενο- όρους συγκρουσιακούς.

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι και η ρητορική που θέλει να μιλάει για «εισβολή». Αυτή η ρητορική όμως είναι πρώτον, αντιεπιστημονική. Δεν έχουμε με στρατό που εισβάλλει, κρυφά ή φανερά, ούτε για ένα μέγεθος που έχει επίβουλες τάσεις. Μιλάμε για αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων που δεν θέλουν να πεθάνουν ή να ζήσουν στην φτώχεια. Μιλάμε για τον φτωχό Νότο που μετακινείται προς τις πλουσιότερες χώρες. Χώρες -και αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβουμε και να το μελετήσουμε- έχουν πλουτίσει με την αρπαγή πόρων από τον νότο και οι οποίες εν πολλοίς ευθύνονται για την εκεί φτώχεια και τον πόλεμο. Δεύτερον η ίδια η ρητορική αυτή είναι επικίνδυνη. Γιατί αναπλαισιώνει την πραγματικότητα και την επαναπροσανατολίζει προς την σύγκρουση.

Και είναι επικίνδυνη όχι μόνο για αυτούς που μετακινούνται αλλά και για αυτούς που υποδέχονται. Κόβει τις διεξόδους αρμονικής συνύπαρξης, φέρνει κοινότητες αντιμέτωπες και ξεχνάει -όντας εντελώς τοπικιστική και κοντόφθαλμη- πως έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα παγκόσμιο και τεράστιο ενάντια στο οποίο δεν μπορούμε να προτάσσουμε ρητορικές μίσους. Όχι για τίποτα άλλο, απλά γιατί αυτές δεν πρόκειται να το λύσουν. Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ κάθε άλλο παρά συνετές και προς την σωστή κατεύθυνση είναι...Δε βοηθούν κανέναν.

Γιώργος Τυρίκος
(Από το fb)