Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019

Δημοσιογραφικός δοσιλογισμός

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 45 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Ελεύθερος Κόσμος είναι σκοτεινό σημείο στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Κατ' αρχάς δεν υπήρξε ένα περιθωριακό ακροδεξιό έντυπο –όπως κάποια σημερινά που κινούνται στο χώρο της γραφικότητας. Ήταν μια οργανωμένη ημερήσια πρωινή εφημερίδα, με πλούσια στελέχωση από δημοσιογραφική άποψη, με ευχάριστο σχεδιασμό σελίδων, και με πολλές δυνατές υπογραφές. Όταν ήρθε η συμφορά της
χούντας, την υποστήριξε με όλη τη δύναμη της δημοσιογραφικής φωνής της. Και το έκανε όχι γιατί πιέστηκε, όπως όλες οι άλλες εφημερίδες του προδικτατορικού πολιτικού φάσματος (κεντρώες και παραδοσιακά δεξιές) αλλά γιατί το φασιστικό στοιχείο έβγαινε από μέσα της, ανάβλυζε!

Όταν η χούντα λάσκαρε λίγο τον έλεγχο επί των εφημερίδων, κάποιες από αυτές προσπάθησαν να την πλήξουν υπαινικτικά, υποδόρια. Και τότε ο Ελεύθερος Κόσμος ανέλαβε να παίξει ρόλο δημοσιογραφικού δοσίλογου «δίνοντας» στο καθεστώς όλες τις εφημερίδες –και κυρίως την Απογευματινή– που προσπάθησαν με δημοσιεύματα να ρίξουν πλάγιες αιχμές στη χούντα του Ιωαννίδη. Ο Άγγελος Μενδρινός σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στο μπλογκ Πασατέμπος, αναφέρεται στον δοσολογισμό του Ελεύθερου Κόσμου, δημοσιεύει το ντροπιαστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με το οποίο «καρφώνει» τις άλλες εκδόσεις, σκιαγραφεί το πολιτικό περιβάλλον της εποχής και δημοσιεύει ολόκληρο το άρθρο του Ελεύθερου Κόσμου, που ήταν γεμάτο αγανάκτηση για τα δημοσιεύματα των άλλων, που, υποτίθεται, έκοβαν και έραβαν κατά το δοκούν ειδήσεις από το εξωτερικό δελτίο για να πλήξουν την «επανάσταση»: «Ο Ελεύθερος Κόσμος με βαθείαν λύπην αναγκάζεται να επιληφθή αυτής της υποθέσεως και τούτο διότι η απατηλή ενέργεια γίνεται από εφημερίδας», ανέφερε. Και τολμούσε με θράσος να γράψει ότι «τα γεγονότα είναι ιερά» (τι καημό που είχε για την αλήθεια!) αλλά «αι κρίσεις ελεύθεραι» (όσο ελεύθερες ήταν από το καθεστώς οι κρίσεις του Τύπου.)

Διαβάστε εδώ, μην το χάσετε, το θέμα του pasatempo.wordpress.com. Είναι πλούσιο σε πληροφορίες και σκαναρισμένο έντυπο υλικό. Μαζί θα βρείτε φωτογραφημένο το «πιο αλήτικο πρωτοσέλιδο στην ιστορία του Τύπου», όπως χαρακτηρίζει ο Άγγελος την πρώτη σελίδα της ντροπής. Μπορεί να έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε, αλλά ενδέχεται να σας ανεβάσει τους παλμούς από θυμό και αγανάκτηση.