Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Τα σκυλιά θερεπαύουν

«(...) “Τα θηλαστικά έχουν κατοπτρικούς νευρώνες, οπότε “πιάνουν” το τι νιώθει ο άνθρωπος απέναντί τους. Όταν μπήκαμε, η ομάδα καθόταν κυκλικά, οπότε η Λάση σηκώθηκε και πήγε να χαιρετήσει όλους έναν προς έναν. Αν κάποιος απομακρυνόταν, το ίδιο έκανε και αυτή. Μάθαμε λοιπόν μετά ότι αυτό το έκανε σε κάθε συνεδρία, “μιλούσε” ουσιαστικά μαζί τους, καταλάβαινε τις ανάγκες τους”, συμπλήρωσε.
» Όσο για τη συμμετοχή της στη δράση, η κ. Λαλένη είπε πως έγινε τόσο
τυχαία όσο ήρθε και η Λάση στη ζωή της. “Τη βρήκα ένα καλοκαίρι, μεσημέρι με καύσωνα να είναι χωμένη σε μια γωνιά, έτοιμη να πεθάνει από αφυδάτωση και ασιτία. Ήταν εγκαταλελειμμένη και εγώ δε γνώριζα από σκυλιά, οπότε την πήγα σε ένα γιατρό για να τη βοηθήσει, αν και αυτή είχε αποφασίσει ήδη πως θα μείνει μαζί μου. Έτσι αρχίσαμε να αναπτύσσουμε μεταξύ μας μια σχέση, να τη γνωρίζω και να με γνωρίζει. Τα έμαθα όλα βιωματικά με τη Λάση. Όταν ήμουν στεναχωρημένη ερχόταν και έβαζε τη μεγάλη της μύτη στο πόδι μου και εγώ ένιωθα καλύτερα”.
»“Μια μέρα στη βόλτα μας, είδα την ταμπέλα του Therapy Dogs στη Μαρτίου και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Από εκεί και έπειτα έγινε η αξιολόγηση, εκπαιδευτήκαμε και οι δύο, μου έδωσαν υλικό να διαβάσω, έδωσα εξετάσεις και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα, πρώτα δοκιμαστικά και μετά κανονικά”, συμπλήρωσε».

** Απόσπασμα από το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του thesstoday.gr με τίτλο «Therapy Dogs: Πατούσες, χάδια, γέλια – Σκυλάκια βοηθούν άτομα με αναπηρίες και θεραπεύουν ψυχικές νόσους». Δείτε το ολόκληρο εδώ.