Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η πρώτη ημέρα στο Σχολείο σε σκίτσα, όταν ο κόσμος γελούσε πιο εύκολα...

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι η εμβληματική σχολική ημερομηνία: πάντα σ' αυτήν ανοίγουν τα Σχολεία, φυσικά εκτός αν συμπίπτει με Σαββατοκύριακο. Η ημέρα για «πρώτο κουδούνι» είναι ξεχωριστή για την ελληνική κοινωνία. Και κάποτε την υποδέχονταν με χιούμορ τα λαϊκά περιοδικά που έμπαιναν κατά χιλιάδες στα ελληνικά σπίτια. Οι γελοιογραφίες υπογράμμιζαν με τον τρόπο τους την ιδιαιτερότητας της πρώτης σχολικής ημέρας. Ο Άγγελος Μενδρινός για μια ακόμα φορά έρχεται με τον «Πασατέμπο» του να δώσει χρώμα επικαιρότητας σε δημοσιεύματα
του παρελθόντος. Έτσι, δημοσιεύει στο μπλογκ του (το μπλογκ των ιστοριών και της Ιστορίας) μια σειρά από γελοιογραφίες που επέλεξε από το πλούσιο αρχείο του –ευχόμαστε να είναι ανεξάντλητο για να απολαμβάνουμε για χρόνια τις «αναπαλαιωμένες» δημοσιεύσεις τού «Πασατέμπος». Εδώ, δανειζόμαστε μόνο μία γελοιογραφία από τις πολλές. Είναι του Νίκου Καστανάκη κι έχει λεζάντα: «Δεν είναι αραπάκια. Είναι στην πρώτη τάξη που αρχίζουν να γράφουν με μελάνι». Απλοϊκό χιούμορ, χαρακτηριστικό μιας εποχής που οι άνθρωποι γελούσαν πιο εύκολα, με πρόσωπα λιγότερο, ή καθόλου, σκυθρωπά -αν και ο αγώνας επιβίωσης ήταν και τότε σκληρός.

 ** Δείτε εδώ το κείμενο και τις γελοιογραφίες που δημοσιεύονται στο pasatempo.wordpress.com. Δεν λέμε «δεν θα σας μείνει άντερο», αλλά σίγουρα θα νιώσετε το πνεύμα και την ατμόσφαιρα μιας εποχής – της δικής σας, των γονιών σας ή των παππούδων σας. Το «Πασατέμπος» είναι το καλύτερο όχημα γι' αυτές τις διαδρομές στο παρελθόν και ταξιδεύουμε πάντα με χαρά μαζί του.