Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: κείμενο-ύμνος του Μαστοράκη για τη χούντα

Ο «τιμητής» ενός καλλιτέχνη με παγκόσμια εμβέλεια, του Κώστα Γαβρά, έχει τιμήσει τη χούντα με όλη τη δύναμή της φωνής και της πένας του! Και δεν εννοούμε μόνο την αποτρόπαια «αυθόρμητη» συνέντευξη που πήρε ο Νίκος Μαστοράκης (γι’ αυτόν λόγος) από κρατούμενους φοιτητές στη διάρκεια της δικτατορίας. Εννοούμε δημοσιογραφικά κείμενά του, τόσο θετικά για το καθεστώς,
ώστε να είναι απροκάλυπτα προπαγανδιστικά και αποτρόπαια. Ο Άγγελος Μενδρινός έχει φέρει στο φως με το μπλογκ του, το Πασατέμπος, πολλά παλιά δημοσιεύματα-ντοκουμέντα τα οποία εξαιτίας κάποιας αφορμής έγιναν επίκαιρα. Όπως  αυτό που ξεθάβει και δημοσιεύει στο pasatempo.wordpress.com και το οποίο γίνεται επίκαιρο με την επανεμφάνιση του Μαστοράκη στα δημόσια πράγματα για να σχολιάσει με μένος μια ταινία την οποία ΔΕΝ είχε δει!

Τότε, λίγο μετά την επιβολή της δικτατορίας, ο Μαστοράκης ύμνησε αυθόρμητα και απρόκλητα, τη χούντα σε ένα νεανικό –σε μουσικό για την ακρίβεια– περιοδικό.

Θα βρείτε το αναδημοσιευόμενο κείμενο στην πηγή του (στο Πασατέμπος), αλλά  μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα:

«...ΟΙ ΜΕΡΕΣ που πέρασαν, χάρισαν σ' αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο, την ησυχία και τη σταθερότητα που χρειαζόταν. Όσοι είναι νέοι, αυτόν τον καιρό θάχουν μεθαύριο να μιλάνε στα παιδιά τους, για την 21η Απριλίου... Μ’ ΟΛΟ που η σελίδα αυτή δεν θίγει ποτέ τα πολιτικά θέματα κι ούτε ενδιαφέρεται γι’ αυτά –ο κόσμος, άλλωστε, της ελαφράς μουσικής είναι πολιτισμένος αλλά δεν πολιτεύεται– νομίζω ότι αξίζει να πούμε δυο κουβέντες για την καινούργια μορφή ζωής στην Ελλάδα. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ, γιατί το θέμα πια, δεν είναι πολιτικό –είναι εθνικό. ΕΧΟΥΜΕ, και το ξέρετε, μια εθνική κυβέρνησι, που οδηγεί όλους εμάς, τους ταλαιπωρημένους Έλληνες, σε κάτι πιο σωστό και σταθερό».

«(...) Η ΕΘΝΙΚΗ κυβέρνησι, υποσχέθηκε ότι θα φροντίση τη νεολαία, πριν απ' όλα... ΤΗΝ ΙΔΙΑ νεολαία, την εκμεταλλεύτηκαν πολλοί κομματικά, οδηγώντας τα παιδιά που δεν μπορούσαν να δουν και να κρίνουν, από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, κι από διαδήλωσι σε διαδήλωσι...»

«(...) ΕΥΧΗΣ, έργον υπήρξε το ότι η τωρινή, σωστή εθνική ηγεσία του τόπου μας, θα δώση στη νεολαία την ευκαιρία να χαρή τις μικρές, απλές απολαύσεις της σύγχρονης ζωής (...)».

Το Πασατέμπος δημοσιεύει αυτούσιο το κείμενο-ντοκουμέντο, σκαναρισμένο κι όχι αντιγεγραμμένο, καθώς και ένα ακόμα σχόλιο του υμνητή της χούντας για την ελληνική τηλεόραση, η οποία «τώρα πλέον που έχει αναλάβη την διακυβέρνησι η Εθνική Κυβέρνησις, είναι βέβαιον ότι, σύντομα θα γίνη μεγάλη».

Διαβάστε εδώ όλα τα δημοσιεύματα που αποκάλυψε το pasatempo.wordpress.com. Πραγματικά, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενα είναι παστωμένο στα κόμματα, τα περισσότερα αχρείαστα, και εκτός τόπου, αλλά ο Μαστοράκης ήταν ακόμα πολύ νέος –μάθαινε... Μην κοιτάτε που πολιτικά ήταν εξελιγμένος, ενημερωμένος και τοποθετημένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Βέντερς και Μαστοράκης για Γαβρά
2) Συνάδελφοι Μαστοράκης-Γαβράς
3) Δεν έχει τίποτα άλλο να ντραπεί ο Μαστοράκης;