Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

«Τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας, μόνο μια φτυαριά χώμα»

του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ*

Έκανε έναν αλαλαγμό σαν νυχτοπούλι μες στο καταμεσήμερο και γύρισα και τον είδα ζαλωμένο το φόρτωμα με τα απόκλαδα του δρυ, γεμάτα βελανίδια φρέσκα απάνω τους. Τα ΄χε όλα μαζί τα κλαριά
δεμένα με ένα σκοινί, είχε περασμένο μέσα τους τη μαγκούρα του και κατέβαινε σκυφτός με το φορτίο στην πλάτη το άγριο βουνό· συναντηθήκανε οι δρόμοι μας σε ένα παλιό μετόχι πάνω απ το Καρκινάγρι.
-Το πουλί κάνεις, τον ρώτησα
-Πουλί ήμουνα κάποτε, σαν ήμουνα παιδί, μου απάντησε, τώρα πια είμαι διάβολος, κάτσε να αποθέσω, σου καμα Ουουου για να γυρίσεις να με δεις.

Πήγε και ξεφόρτωσε στη σκιά μιας μεγάλης ελιάς κι έκατσε σε μιαν πέτρα.
-Ζωντανοτυράννιση, μου είπε και με κοίταξε ίσια μέσα στα μάτια, δύσκολη ή ζωή, τυραννία όσο ζεις, συμπλήρωσε και πιάσαμε κουβέντα.

Δημήτρη τον λέγανε, κοντά στα 90, μου ΄πε η ηλικία του, κι όταν τον ρώτησα αν έζησε στο Καρκινάγρι όλη του τη ζωή, έτριψε τα στραβοδάχτυλά του να ξεμολάρουνε, πήρε ένα ύφος αγανάκτησης σχεδόν, και μου είπε: όχι βέβαια.
- Πού έζησες λοιπόν μαστρο-Δημήτρη;
-Στ' Αμάλου, πέρα, μου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Οκτώ παιδιά και μια ζωή με τα γεωργικά, τα έθρεψε όλα με τη γη και με τα ζωντανά, άμα είσαι γερός όλα τα βρίσκεις, ήταν η απόκρισή του όταν τον ρώτησα πώς έβγαζε λεφτά.

Τώρα θρέφει κατσίκια. Ελεύθερα είναι στα βουνά και άγρια, αλλά έχει και μικρά που τους κόβει κλαριά, κάθε μέρα από τις 6 το πρωί απάνω στο βουνό γυρνά ώσπου να πέσει η νύχτα. Τα κατσίκια τα σκοτώνουνε με το τουφέκι, όχι ο ίδιος, είναι πια γέρος και δε μπορεί να κάνει τούτη τη δουλειά, άλλος την κάνει αντί γι αυτόν, μπαμ η τουφεκιά και όποιο πάρει ο Χάρος, άμα έρθει η ώρα τους.

Τώρα όπου να ναι θα ρθει κι η δικιά του ώρα, μου ΄πε και σηκώθηκε να συνεχίσει τον δρόμο του.

-Τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας, ήτανε η κουβέντα του η στερνή, μόνο μια φτυαριά χώμα αλλά κι αυτό το παίρνει άλλος ύστερα.

*Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα του συγγραφέα, στο fb, και το αναδημοσιεύουμε στο μπλογκ του Harddog με την άδειά του.

** Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ αν θέλετε να κάνετε like και να την ακολουθήσετε.