Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Τα πρωτοσέλιδα που δεν τίμησαν όπως έπρεπε τον Λαυρέντη

Κάθε θάνατος γνωστού, επιφανούς, μεγάλου ή πολύ μεγάλου, έχει τον χώρο που του αναλογεί στα Μέσα ενημέρωσης. Μπορεί να γίνει μονόστηλος, με τυπική αναφορά, μπορεί εξάστηλη ή οκτάστηλη κορυφή, μπορεί μικρό ή
μεγάλο πρωτοσέλιδο χτύπημα, μπορεί και μονοθεματική πρώτη σελίδα. Ο θάνατος του του σπουδαίου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (ενός νέου ανθρώπου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, άρα δικαιολογείται η προβολή να γίνει μεγαλύτερη) προβλήθηκε ως βασικό πρωτοσέλιδο θέμα μόνο από τις Esrpresso και Star. Στην πρώτη με «πιασάρικο» εμπορικά πνεύμα («Άγριος πόλεμος για τον θάνατο του Μαχαιρίτσα») και στη δεύτερη με συναισθηματισμό που ανακύκλωνε έναν στίχο πολυπαιγμένο από την προηγούμενη ημέρα στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και στα σάιτ Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω».)

Από τις άλλες, την πιο μεγάλη προβολή έκαναν Η Εφημερίδα των Συντακτών και ο Ελεύθερος Τύπος. Η πρώτη, πάντως, μας έχει συνηθίσει σε πολύ πιο δυνατά πρωτοσέλιδα σε ανάλογες περιπτώσεις Ελλήνων ή και ξένων που έφυγαν από τη ζωή, όπως θα δείτε, για παράδειγμα, ΕΔΩ (Ντέιβιντ Μπάουι) και ΕΔΩ (Νίκος Κούνδουρος).

Γενικά, από τον ημερήσιο Τύπο δεν τιμήθηκε όσο θα έπρεπε η προσωπικότητα, η δημοφιλία, το ήθος, αλλά και η πολιτική στάση (έστω και αν δεν καταγράφηκε στα τραγούδια του), ενός καλλιτέχνη που ξεχώριζε και ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, δηλαδή αυτό που λέμε, κλισαρισμένα έστω, «πανελλήνια συγκίνηση».

Βέβαια, είναι γεγονός ότι το θέμα είχε εξαντληθεί –είχε σαρωθεί!– όλη την προηγούμενη μέρα από τα «ευέλικτα» Μέσα ενημέρωσης. Συνεπώς πώς θα μπορούσε να το πάει ένα βήμα πιο μπροστά ο ημερήσιος (αλλά μπαγιάτικος επί της ουσίας) Τύπος; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που παίρνει πολλή συζήτηση. Όμως λύσεις πάντα υπάρχουν. Αρκεί να τις ψάχνουμε.