Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019

Η ιστορία της Χοντρής του Θησαυρού...

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ: Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ 

ΔΕΚΑ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ 

Αν η σκιτσογραφική τεράστια επιτυχία του Μιχάλη Γάλλια συντελούνταν σήμερα, κι έμπαινε κάτω από τον διεισδυτικό φακό των αναλύσεων (που, λόγου χάρη, έχουν βγάλει γκέι τον Μπομπ τον φουγγαράκη!) ίσως μιλούσαμε για ένα ρατσιστικό σκίτσο που σχολιάζει και περιπαίζει τους υπέρβαρους. Αλλά, βέβαια, αυτό δεν θα ίσχυε
–ή δεν πέρασε καν από το μυαλό των ανθρώπων τις εποχής, για τη γελοιογραφική φιγούρα που γεννήθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πορεύτηκε με επιτυχία στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Σε αυτό το διάστημα, η περίφημη Χοντρή του Θησαυρού έγινα μια συμπαθής, διασκεδαστική φιγούρα και η σχέση της με τον μικρόσωμο σύζυγό της, τον Ζαχαρία, ένα πεδίο αθώου και άδολου χιούμορ.

Το μπλογκ «Πασατέμπος» σε ένα ακόμα θέμα του για τα λαϊκά περιοδικά που  μεγαλούργησαν εκδοτικά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, όχι μόνο παρουσιάζει τη Χοντρή του Θησαυρού, αλλά την αναλύει, εξιστορεί τη διαδρομή της και εξηγεί ακόμα και τον λόγο (φαντάζει παράξενος!) για τον οποίο μετακινήθηκε από το οπισθόφυλλο του περιοδικού στην τρίτη σελίδα.

Ο Άγγελος Μενδρινός, διαχειριστής του pasatempo.wordpress.com αναφέρεται ακόμα και στην εξέλιξη του σκίτσου της Χοντρής (η οποία έδρασε εκδοτικά για περισσότερο από μισό αιώνα) και γράφει: «Το σκίτσο των πρώτων χρόνων είναι κάπως άτεχνο για να πάρει οριστική μορφή στις αρχές της δεκαετίας του ’60».

Το μπλογκ με τα πολλά μιντιακά θέματα από το παρελθόν, παραθέτει με χρονολογική σειρά δέκα γελοιογραφίες της Χοντρής του Θησαυρού, που βγήκαν από το πενάκι του συνεκδότη του περιοδικού, του Μιχάλη Γάλλια, για να δείξει έτσι την τεχνική εξέλιξη του σκίτσου.

Δείτε εδώ τις (σπάνιες!) γελοιογραφίες του Θησαυρού (και αργότερα Οικογενειακού Θησαυρού, για την αλλαγή στο εκδοτικό σχήμα τού οποίου επίσης γίνεται λόγος) και διαβάστε το εμπεριστατωμένο, ιδιαίτερα ενημερωτικό, κείμενο του Άγγελου.

Όταν ο Λογοθετίδης διάβαζε Θησαυρό 

Και κάτι δικό μας, εδώ στον Harddog, που θυμηθήκαμε από το Γερμανοί ξανάρχονται, για τη Χοντρή του Θησαυρού:
Λίγο πριν πάρει ο ύπνος τον Θόδωρο (Βασίλης Λογοθετίδης) στην πάνινη σεζ λονγκ, για να βυθιστεί στον εφιάλτη της επανόδου των Γερμανών (που αποτελεί και τον κορμό της ταινίας), ζητάει από τη γυναίκα του, την Ουρανία (Νίτσα Τσαγανέα), κάτι να διαβάσει:
-Θέλεις Ελεύθερη Ελλάδα; πετάγεται και του προτείνει ο κομμουνιστής συγκάτοικος της ίδιας αυλής.
- Όχι 
-Θέλεις Τα Νέα; τον ρωτάει ο συντηρητικός συγκάτοικος.
- Αφήστε με, λέει ο Θόδωρος. Ουρανία, φέρε μου τον Θησαυρό. 
Του πάει το περιοδικό κι εκείνος με την αγαλλίαση απλωμένη στο πρόσωπο:
-Να, η χοντρή! Αυτό είναι...
Με τον Θησαυρό και την Χοντρή του στα χέρια, τον πήρε ο ύπνος μέσα από τον οποίο γύρισε -με διδακτικό χιούμορ- στις βασανιστικές ημέρες της Κατοχής.

** Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ, αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να κάνετε like.