Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα μπλογκ που μυρίζει έντονα δημοσιογραφικό χαρτί

ΚΑΙ ΤΟ... COPY PASTE ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 

Είναι σαν να ανοίγεις μετά από καιρό μια αποθήκη με παλιές εφημερίδες, ταξινομημένες ανά χρονολογία στα ράφια. Ένα οστικό κύμα μυρωδιάς χαρτιού σπρώχνει την οσφρητική σου μνήμη στο παρελθόν. Ευωδία! Τουλάχιστον για εμάς, τους παλιούς του Τύπου, αυτό ακριβώς είναι: ευωδιά. Για τους άλλους είναι απλώς μια οσμή, καθόλου δυσάρεστη, καθόλου αποφορά. Η «αποθήκη» είναι το
αρχείο του μπλογκ Πασατέμπος, το οποίο κάτω από το λογότυπό του αναπροσδιορίζεται ως ένας διαδικτυακός χώρος «με ιστορίες για να περνάει η ώρα». Άδικο! Γιατί δεν πρόκειται για ανάγνωση που βοηθάει να σκοτώνουμε την ώρα. Είναι αναδρομές στο παρελθόν με απλές και λιτές αφηγήσεις, που τις συνοδεύει πλούσιο έντυπο υλικό άλλων εποχών, μαζί με παλιές φωτογραφίες προσώπων και σελίδων του Τύπου.

Διαχειριστής τού Πασατέμπος, και προσωπικό του δημιούργημα, είναι έμπειρος δημοσιογράφος που έχει «παίξει» σε όλες τις θέσεις –ή σχεδόν όλες– της δημοσιογραφικής πυραμίδας: μεγάλες αθλητικές εφημερίδες, μεγάλες πολιτικές, απλός ρεπόρτερ, διευθυντικό στέλεχος, τηλεόραση (με εμφανίσεις στο «γυαλί»), ραδιοφωνικός παρουσιαστής κ.ά.. Ο λόγος για τον φίλο μας, και παλιό συνεργάτη, Άγγελο Μενδρινό που δημιούργησε το «Πασατέμπος», όπως είχε δημιουργήσει και το «Sporos».

Προσωπικά μπαίνουμε στο μπλογκ των ιστοριών και της Ιστορίας καθημερινά –κι όχι μια φορά. Το έχουμε συστήσει στους δικούς μας επισκέπτες, το συστήνουμε και τώρα με αυτήν την παραπομπή σε ένα θέμα του. Είναι το… copy paste πολιτικών εφημερίδων του ταραχώδους 1936 για ένα μεγάλο πολικό γεγονός. Δείτε το εδώ, αλλά ψάξτε το και λίγο παραπάνω σε παλιότερα θέματά του.