Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Έτσι είδε ο Τύπος της 19 Σεπτεμβρίου 2013 τη δολοφονία του Παύλου

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι ακόμα δεν έχει έρθει δικαστικά η δικαίωση –έχει έρθει μόνο πολιτικά, αλλά ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, με την εκλογική συντριβή της
εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα, έκτη επέτειος της φρίκης, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς παρουσίασε το γεγονός, με φρέσκες ακόμα τις εντυπώσεις, ο Τύπος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω τους τίτλους και κάποιες αναφορές από όλα τα πρωτοσέλιδα της επόμενης, 19 Σεπτεμβρίου 2013, και μαζί φωτογραφικά εκείνες τις πρώτες σελίδες της οργής (όχι από όλες με την ίδια ένταση). Τα πρωτοσέλιδα δίνουν την αίσθηση που είχε προκληθεί εκείνη τη μέρα και δείχνουν τις θέσεις των εφημερίδων, τη ματιά τους στο γεγονός και τον τρόπο αντιμετώπισης, από κάθε μια, της Χρυσής Αυγής.

Στο κείμενο που ακολουθεί οι βασικοί τίτλοι των εφημερίδων αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα για να ξεχωρίσουν από τα άλλα «χτυπήματα» (υπέρτιτλοι, υπότιτλοι, περιεχόμενα)

** Καθημερινή: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΝΕΟΝΑΖΙ. Έσπευσε κατόπιν τηλεφωνικής κλήσεως από ομοϊδεάτες του και έσφαξε εν ψυχρώ 33χρονο αντίπαλό τους. Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

** Τα Νέα: Σοκ από το έγκλημα της Χρυσής Αυγής. ΩΣ ΕΔΩ! Κατακραυγή από τα κόμματα. Νέο νόμο προαναγγέλλει ο Δένδιας. Να τεθούν εκτός νόμου ζητά ο Κον-Μπεντίτ.

** Ελευθεροτυπία: ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΩ (ένθετος τίτλος, χωρίς άλλες αναφορές, στην ολοσέλιδη φωτογραφία του Παύλου.)

** Έθνος: Αυτός είναι ο φονιάς της Χρυσής Αυγής. ΑΝΤΙΣΘΕΙΤΕ. Το τέρας του ναζισμού σκοτώνει.

** Η Εφημερίδα των Συντακτών: ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ. Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο δράστης πληρωμένος από Χ.Α. Πυροδοτεί το κλίμα ο Χ. Λαζαρίδης μιλώντας για δύο άκρα. Σβόμποντα: Σοκαριστικό περιστατικό. Τσίπρας: Σχέδιο αποσταθεροποίησης. Νομικοί: Επαρκής η νομοθεσία. Βενιζέλος: Εγκληματική η Χ.Α.

** Αυγή: ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η δολοφονία σε ενέδρα του 34χρονου αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη από στέλεχος της συμμορίας Χρυσή Αυγή δείχνει το μέγεθος της απειλής του νεοναζισμού για τη Δημοκρατία.

** Ριζοσπάστης: ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ από το λαό θα τη βρείτε. Μαζική μαχητική διαδήλωση, χτες, στο Κερατσίνι, από εργατικά σωματεία του Πειραιά. Δημήτρης Κουτσούμπας: Πρόκειται για εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων.

** Ελεύθερος Τύπος. Η κρίση και η βία γεννούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ. Έδωσαν εντολή θανάτου με τηλεφώνημα. Οι τελευταίες λέξεις του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα: «Τι θα κάνετε; Θα με σκοτώσετε

** Espresso (δεύτερο θέμα): ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ. Η μαχαιριά που άπλωσε τον φόβο στην κοινωνία. Οπαδός της Χρυσής Αυγής ο δολοφόνος, ράπερ που είχε γράψει τραγούδι για τον Αλέξη το θύμα.

** Το Ποντίκι: Τεκμήρια οργανωμένου σχεδίου στα χέρια των αρχών. ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ. Στόχος η διείσδυση στα Σχολεία και εργατικές-λαϊκές γειτονιές. Η πρώτη δολοφονία Έλληνα δείχνει την «επόμενη μέρα».

** Μακεδονία: Σοκαρισμένη η κοινωνία από τη δολοφονία. ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ. Ο χρυσαυγίτης παραδέχτηκε ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ το θύμα του.

** Τύπο της Θεσσαλονίκης: Με την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

** Αυριανή Μακεδονίας Θράκης: Σκηνικό πολέμου χθες βράδυ και στη Θεσσαλονίκη. ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ.

** Ο Λόγος: Πολιτικό έγκλημα με θύμα τον Παύλο Φύσσα. Η ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

** Εστία (σε ένα δίστηλο, χαμηλά): ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.

** Δημοκρατία: Σκηνικό εμφυλίου. Λάδι στη φωτιά από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μετά την άγρια δολοφονία του 34χρονου (ράπερ) στην Αμφιάλη. ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Επίθεση όλων των κομμάτων κατά της Χρυσής Αυγής. Νίκος Μιχαλολιάκος: Δεν έχουμε καμία σχέση με το έγκλημα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ: 1) Αντλήσαμε τα πρωτοσέλιδα ντοκουμέντα από το αρχείο του frontpages.gr και τα δημοσιεύουμε με τη σειρά που εκείνο τα είχε καταχωρίσει. Στη θέση της Ελεύθερης Ώρας υπάρχει το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης ημέρας (προφανώς από λάθος) κι όχι της 19/9/13. Στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας την Παρασκευή, 20/9/13, δεν βρίσκουμε ούτε λέξη για τον απόηχο του γεγονότος. Το δημοσιεύουμε τελευταίο στη σειρά που ακολουθεί.

Η Ελεύθερη ώρα της 20ης Σεπτεμβρίου 2013
** Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ, αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να κάνετε like.