Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Η υπουργοποίηση, η παραίτηση και η εξορία του παππού του Παπαχελά

Ανάμεσα στα αφιερώματα και τις αναφορές του Διαδικτύου για την επέτειο της 4ης Αυγούστου, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα θέματα του pasatempo. wordpress.com, ενός μπλογκ με ιστορίες, Ιστορία και πολύ αρχειακό υλικό. Σε μια από τις αναρτήσεις τού «Πασατέμπος», ο Άγγελος Μενδρινός αναφέρει όλα τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μεταξά. Ανάμεσά τους και ο παππούς του
σημερινού διευθυντή της Καθημερινής, ο Αλέξανδρος Παπαχελάς, ο οποίος υπουργοποιήθηκε από τον δικτάτορα, αργότερα εναντιώθηκε, παραιτήθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και εξορίστηκε.

«Δεν χρειάστηκε να περιμένει την 4η Αυγούστου ο Ιωάννης Μεταξάς για να συγκεντρώσει στα χέρια του το σύνολο της εξουσίας. Ήδη από τις 13 Απριλίου, που διαδέχτηκε στη θέση του Πρωθυπουργού τον αποθανόντα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Δεμερτζή, είχε φροντίσει να έχει στα χέρια του όλα τα νευραλγικά υπουργεία. ‘Εκτός από πρωθυπουργός ήταν: υπουργός Εξωτερικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών και  Αεροπορίας» γράφει το «Πασατέμπος».

Ένα άλλο θέμα για την δικτατορία του Μεταξά που δημοσιεύει το μπλογκ, είναι η ευρηματικότητα του Πολ Νορ που σκάρωνε στιχάκια κατά του καθεστώτος, χωρίς οι λογοκριτές να αντιλαμβάνονται ότι στρέφονταν εναντίον του, έτσι προσεκτικά και έξυπνα που ήταν γραμμένα.

Διαβάστε από το pasatempo.wordpress.com:

** εδώ για τους υπουργούς του Μεταξά, ανάμεσα στους οποίους ο Αλέξανδρος Παπαχελάς
** εδώ για τους στίχους του Πολ Νορ με τα κρυμμένα νοήματα και δείτε πώς σκάρωνε ακροστιχίδες (λόγου χάρη: «Χέσε μέσα στον φασισμό».)