Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

Ο ταπεινός τενεκές...

Έβλεπα το σποτ του ΚΙΝ-ΑΛ με τα ντενεκαδάκια και θυμήθηκα τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο, που όποιον δεν του άρεσε τον στόλιζε με την φράση «τενεκές ξεγάνωτος»!
Δεν ξέρω, αλλά το συγκεκριμένο σποτάκι, πολλά μου έφερε στο μυαλό. Κατ’ αρχήν την περίφημη «Ντενεκεδούπολη» του Μαρκόπουλου, με την οποία μεγάλωσαν τα παιδιά μας και μεγαλώνουν ακόμα τα παιδιά των παιδιών μας.

Μου θύμισαν επίσης την παλιά ταινία «Ο χρυσός και ο τενεκές». Δεν είχαν και
τόση εκτίμηση στους τενεκέδες οι παλαιότεροι. Κι όμως, χάρη στον γεμάτο λάσπη τενεκέ στις πλάτες του Έλληνα οικοδόμου, ανοικοδομήθηκε και πλούτισε η νεότερη Ελλάδα.
Χάρη στους τενεκέδες με το λάδι σπούδασαν παιδιά και σπουδάζουν ακόμα.

Θα μου πεις και κάποιοι άλλοι έπαιρναν πτυχίο με έναν τενεκέ λάδι ενώ στην κατοχή κάποια καθάρματα έγιναν πάμπλουτα πουλώντας έναν τενεκέ λάδι για καθαρό χρυσάφι! Δεμένος, λοιπόν, με την Ελλάδα και την σύγχρονη ιστορία μας ο τενεκές!

«Μην τον ακούς αυτόν. Είναι τενεκές» έλεγε ο πατέρας μου όταν ήθελε να μου δείξει ότι δεν έπρεπε να δίνω σημασία σε κάποιον. Κι ακόμη μου έλεγε «Αυτός κάνει θόρυβο, όπως και ο τενεκές. Μόνο θόρυβο!»

Πράγματι, είναι εκκωφαντικός και ανυπόφορος ο θόρυβος του τενεκέ. Θυμάμαι, στη δεκαετία του ’50, που τις Απόκριες, κυκλοφορούσαν στον δρόμο ομάδες γαβριάδων, με τα πρόσωπα βαμμένα μαύρα με φούμο. Κρατούσαν τενεκέδες ,τους οποίους χτυπούσαν με ένα ξύλο και μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο, ο αρχηγός φώναζε: «Αραπάκια!» και η ομάδα απαντούσε: «Έιβαλα». Και ο αρχηγός συνέχιζε. Φώναζε μια λέξη και η ομάδα, εν χορώ, απαντούσε «Έιβαλα». Ήταν μια από τις «νότες» του καρναβαλιού με τον τενεκέ σε πρώτο πλάνο!

Βέβαια παλιότερα, πριν εκπολιτισθούμε πλήρως, οι τενεκέδες έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία. Σε τενεκέ το λάδι, με τον τενεκέ αγοράζαμε πετρέλαιο φωτιστικό από το Μονοπώλιο, σε τενεκέ ερχόταν από το Ναύπλιο ο τοματοπελτές του «Κύκνου», σε τενεκεδάκι είχαμε τα περίφημα ντολμαδάκια «γιαλαντζί». Γεμάτα τενεκέδες τα μπακάλικα και κανέναν δεν ενοχλούσε η ύπαρξή τους.

Θυμάμαι ακόμη τενεκέδες να ρίχνουν οι ψαράδες για «σημαδούρες» των διχτυών και των παραγαδιών τους. Τενεκέδες πολλοί, τενεκέδες παντού!

Κι εκεί που τους είχαμε σχεδόν ξεχάσει, έρχονται τα «τενεκαδάκιỨτου ΚΙΝ-ΑΛ να μας θυμίσουν την ύπαρξή τους. Λίγοι πλέον οι τενεκέδες. Ακόμη και αυτοί του λαδιού, είναι υπό διωγμόν, καθώς το μπουκάλι και η τυποποίηση είναι «πολιτικά ορθότερες» μέθοδοι.
Όμως, αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα τους φούμε θα του ακούσουμε και θα τους απολαύσουμε σε λίγο στην Βουλή.
Και θα κάνουν (κάνουν ήδη) πολύ θόρυβο, είναι βέβαιο!

Δημήτρης Καπράνος
(Από ανάρτηση στο fb)

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΔΩ «Μου αρέσει», αν πράγματι σας αρέσει το μπλογκ του Harddog και θέλετε να βλέπετε κάποιες από τις αναρτήσεις του στον λογαριασμό σας.