Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Εφημερίδες: πατατράκ με Χαλκιδική!

ΠΟΙΕΣ (ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 15) ΕΙΧΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ – ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ

Τα φονικά καιρικά φαινόμενα το βράδυ της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, ήταν από αυτά που κρατούν τον καθρέφτη στις εφημερίδες –στην έντυπη ενημέρωση γενικά– για να τους δείξουν πόσο πολύ γέρασαν και δεν μπορούν πια να τρέξουν, να συναγωνιστούν τον νέο μεγάλο αντίπαλο, το Διαδίκτυο, αλλά και τους παλιούς –δηλαδή το ευέλικτο
ραδιόφωνο και την πιο εκφραστική (λόγω εικόνας) τηλεόραση. Από τις 15 ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας μόνο μία πρόλαβε να παρουσιάσει με δυναμική πρώτου (ή σχεδόν πρώτου) θέματος την τραγωδία της Χαλκιδικής. Ήταν Καθημερινή που, σε Β΄ έκδοση, πρόβαλε το θέμα στην κεντρική πρωτοσέλιδη φωτογραφία, με αναφορά του γεγονότος σε λεζάντα και παραπομπή στην 22η σελίδα.

Από τις άλλες 14 εφημερίδες, μόνο τρεις είχαν μικρό χτύπημα στην πρώτη σελίδα, ενώ μία από αυτές πρόλαβε να έχει τέτοια, φτωχή, ενημέρωση ώστε απέδωσε την τραγωδία όχι στη σφοδρότητα των ανέμων –όπως ήταν πραγματικά– αλλά σε πλημμύρες. Όμως κανείς από τους έξι νεκρούς δεν πνίγηκε, όλοι σκοτώθηκαν από αντικείμενα, στέγες, κομμένα δέντρα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα. Τέλος, έντεκα εφημερίδες δεν είχαν καμιά αναφορά στην πρώτη τους σελίδα –τουλάχιστον στις εκδόσεις που αναρτά το frontpages.gr από το οποίο πήραμε και το υλικό που ακολουθεί.

Η Καθημερινή έκανε την πιο μεγάλη παρουσίαση γιατί κρατάει τα κλειδιά της εκτύπωσης. Έχει, δηλαδή, δικά της πιεστήρια όπου τυπώνονται και πολλές ακόμα εφημερίδες. Πέρα από αυτό, η αλλαγή που έκανε ήταν εύκολη: αντικατάστησε τη φωτογραφία που είχε στο μόνιμο κασέ της, με εκείνη από τον χαμό της Χαλκιδικής.

Έτσι, οι  εφημερίδες έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι ένα παρωχημένο Μέσο ενημέρωσης, αργοκίνητο, και ότι σε τέτοια γεγονότα, αργά τη νύχτα –ή και πολύ νωρίτερα αν πρόκειται για κυριακάτικα  φύλλα–, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, γιατί είναι τέτοια η φύση τους και δεν μπορούν να την αλλάξουν (μπορούν, όμως, να κάνουν ποιοτικές παρεμβάσεις).
Κι αν προλάβουν τις εξελίξεις οριακά, κάτι γράφουν για να σώσουν τα προσχήματα και μετά, κυριολεκτικά, πάνε για ύπνο, με τις εκδόσεις της επόμενης ημέρας να είναι στον κόσμο τους. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κόσμος τους ήταν οι… μπλε φάκελοι, η «παρακυβέρνηση» του Μαξίμου, η γενναία μείωση των φόρων, το τέλος στην ανοχή και άλλα  θέματα που το πρωί της Πέμπτης φαίνονται μπαγιάτικα –τόσο μπαγιάτικα!– και τόσο αναντίστοιχα με το θέμα της ημέρας.

Ποιες έκαναν αλλαγή

Να πώς παρουσίασαν πρωτοσέλιδα, όσο το παρουσίασαν, το θέμα της Χαλκιδικής οι εφημερίδες:
** Καθημερινή: «Φονική κακοκαιρία έπληξε την Χαλκιδική», είναι ο τίτλος της κεντρικής πρωτοσέλιδης φωτογραφίας με κειμενολεζάντα. Ψηλά, στην κεφαλίδα, αναγράφεται ότι πρόκειται για Β΄ έκδοση.
** Τα Νέα: Έχουν μικρό μονόστηλο χτύπημα κάτω αριστερά στην πρώτη σελίδα. Τίτλος του: «Κύμα Κακοκαιρίας – Νεκροί από ανεμοστρόβιλο στη Βόρεια Ελλάδα».
** Εφημερίδα των Συντακτών: Έχει μια προβολή, σε κόκκινο αρνητικό (πλακάτο, όπως λέγαμε παλιά, στην εποχή της λινοτυπίας) με τίτλο «Χαλκιδική: Θύματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
** Ελεύθερος Τύπος»: Σε μονόστηλο χτύπημα στην πρώτη σελίδα, κάτω δεξιά, κάνει λόγο για «Φονική πλημμύρα στη Χαλκιδική» και αναφορά: «Πέντε νεκροί, μεγάλες καταστροφές».

Δεν έγραψαν τίποτα 

Δεν έχουν χτύπημα για τη Χαλκιδική στην πρώτη τους σελίδα (αγνούμε αν ακολούθησε σε κάποιες δεύτερη έκδοση) το Έθνος, η Δημοκρατία, η Αυγή, ο Ριζοσπάστης, ο Φιλελεύθερος, η Κόντρα, ο Λόγος, η Εστία, η Ελεύθερη Ώρα, η Εσπρέσο και η Σταρ. Επίσης, ουδεμία αναφορά υπάρχει στη θεσσαλονικιώτικη, χαμηλού κόστους (50 λεπτά), Τύπος Θεσσαλονίκης.

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους θέλουν να δηλώσουν ότι τους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ