Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

«Πουλάει» ο Ρουπακιάς ως πρώτο θέμα;

ΠΟΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΟ ΕΜΕΣΜΑ ΠΕΡΙ «ΑΠΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΒΑΣΙΚΟ 

Δίνουν, πλέον, φύλλα τα πρώτα θέματα των εφημερίδων –αφού πριν καν κυκλοφορήσουν ό,τι γράφουν έχει γραφεί ή αντιγραφεί στο διαδίκτυο; Και για να το φέρουμε στη σημερινή επικαιρότητα: «Πουλάει» ο Ρουπακιάς ως
πρώτο θέμα; Αλλά να το πάμε πιο πέρα: δίνει πόντους σε κάποιο κόμμα αν γίνει δυνατό πρωτοσέλιδο; Αν κρίνουμε από τις επιλογές των διευθυντών ή των διευθυντικών ομάδων των 15 πολιτικών ημερήσιων εφημερίδων της Αθήνας, η απάντηση είναι «όχι». Γιατί μόνο δύο έκαναν τον κυνισμό του δολοφόνου πρώτο θέμα στις εκδόσεις της Παρασκευής: είναι το Έθνος, που κολυμπάει στα βαθιά του δελτίου κυκλοφορίας του Άργους, αλλά τόλμησε, και η Εφημερίδα των Συντακτών –η οποία διαχρονικά έχει δείξει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των νεοναζιστικών εγκλημάτων στη χώρα. Από τις άλλες, τέσσερις πολιτικές εφημερίδες αγνόησαν το «απλή ανθρωποκτονία» που βρυχήθηκε ο δολοφόνος (την εξαφάνισαν από την πρώτη σελίδα, δηλαδή), ενώ το ίδιο έκαναν οι δύο γκόσιπ (Espresso, Star), αλλά από αυτές δεν απαιτείς προβολή τέτοιων θεμάτων.

Οι πολιτικές εφημερίδες, που δεν έκαναν ουδεμία αναφορά στο πρωτοσέλιδο, είναι η Δημοκρατία, η Εστία (που, γενικά, δεν παρακολουθεί πρωτοσέλιδα την τρέχουσα επικαιρότητα), ο Φιλελεύθερος, ο οποίος βρήκε χώρο να προβάλει τα ισόβια του Ελ Τσάπο, αλλά όχι και το έμεσμα του Ρουπακιά και –φυσιολογικό και αναμενόμενο – η Ελεύθερη Ώρα. (Ο Φιλελεύθερος της Παρασκευής πιθανόν κλείνει νωρίτερα, γιατί είναι έκδοση τριών ημερών και έχει στενά χρονικά περιθώρια, όπως συμβαίνει με κάποια σαββατιάτικα και με όλα τα κυριακάτικα. Και πάλι όμως είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η πρώτη σελίδα έκλεισε τόσο νωρίς ώστε να μην προλάβει την απολογία Ρουπακιά))

Κατά τα άλλα:
** Ριζοσπάστης δεν μπόρεσε να βγει από τις δημοσιογραφικές του ράγες –που είναι αυστηρά κομματικές– και πρόβαλε το θέμα με ένα μονόστηλο, χαμηλά στην πρώτη σελίδα.
** Η Αυγή είχε ένα όχι ευμεγέθες υποσέλιδο ζωνάρι –δεν μοίρασε καν την πρώτη της σελίδα σε δύο βασικά θέματα, που θα μπορούσε να το κάνει.
** Τα Νέα αφιέρωσαν ένα περίπου δυομισάστηλο στη βάση της πρώτης σελίδας
** Η Καθημερινή είχε για το θέμα τη βασική πρωτοσέλιδη φωτογραφία της κορυφής.
** Στον Ελεύθερο Τύπο ήταν το δεύτερο χτύπημά του μετά το βασικό θέμα.
** Η Kontra πρόβαλε το θέμα με το μεγαλύτερο χτύπημα (αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλο, ανάλογα με τη σημασία του) μετά το βασικό της.
** Ο Λόγος έδωσε επίσης στην «απλή ανθρωποκτονία» το μεγαλύτερο χτύπημά του μετά το βασικό θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχουν ακόμα υγιή αντανακλαστικά στον Τύπο (από τους Zoornalistas)